Dan och Liv Gyllensvärd. Foto: Sveriges Radio.
Dan och Liv Gyllensvärd. Foto: Sveriges Radio.

Dags för tredje pappamånad

"Generellt tycker jag att det är dåligt"
4:20 min

Efter nyår börjar nya regler gälla för föräldrapenningen. Då införs en tredje så kallad pappamånad.

Det innebär att 90 dagar istället för 60 reserveras för vardera förälder, och den tiden kan inte överlåtas.

Halland ligger strax under rikssnittet när det gäller att ta ut pappaledighet, och de föräldrar som P4 Halland träffar på stan vill hellre bestämma själva hur tiden ska fördelas.

– Det är skillnad på hur mycket de ena och andra parten tjänar. Vi hade kanske inte klarat oss på min sambos inkomst i detta läget. När jag jobbar får jag traktament och det gör rätt mycket på en månad. Och vi har tre barn så det behövs, säger Andreas Eliasson som är pappaledig sina två vikta månader.

 

Dan Gyllensvärd har varit föräldraledig längre men gillar inte lagändringen.

– Jag har varit ledig åtta månader med vår senaste så för oss hade det inte gjort någon skillnad. Men generellt tycker jag att det är dåligt. Jag tycker att familjerna själva ska kunna planera efter sina förutsättningar, säger han.

 

Sakta men säkert har pappaledigheten ökat i Sverige. År 2004 tog männen ut 18,7 procent av föräldradagarna, tio år senare är siffran 25 procent. Halland har legat strax under rikssnittet, men det skiljer sig åt mellan de olika kommunerna. Kungsbackapapporna tar ut mest, runt 26 procent av dagarna, medan Hylte ligger lägst med 21 procent.

 

Lagändringen har kommit till för att få en mer jämställd föräldraledighet. Även om syftet är gott bör inte staten bestämma, tycker Violeta Delgado.

– Vi körde nästan hälften-hälften för vi ligger rätt likt i lön, men alla har det ju inte så. Jag tycker att man ska kunna bestämma själv utifrån sina egna förutsättningar, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".