Hantverkare sågar. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT
Rot-avdraget

Bråttom att betala hantverkaren

"Det är den viktigaste räkningen du har kvar att betala"
1:34 min

Nu är det bråttom att betala hantverkarräkningen. Om betalningen görs efter nyår blir det nämligen mindre Rot-pengar att kvittera ut.

Från den 1 januari sänks Rot-ersättningen från 50 till 30 procent. Ett exempel: sänkningen betyder i pengar att du får göra avdrag nästa år med 15 000 i stället för med 25 000 kronor om du har betalt 50 000 kronor för utfört arbete.

För att 50 procentsavdraget ska betalas ut måste hantverkarräkningarna vara betalda före nyår. Annars är det alltså 30 procent som gäller.

Men om någon nu betalar i dag eller i morgon och pengarna inte har nått hantverkaren, vad gäller då?

– Har pengarna dragits från ditt konto räknas det som om betalningen är gjord, även om den inte nått mottagaren på den här sidan nyår, säger Pia Blank Törnros, skattejurist på Skatteverket.

Men det sker ändringar även med rutavdraget, om än inte lika omfattande.

– Ersättningen är fortfarande 50 procent, men om du är under 65 år är taket, högsta belopp du kan få ersättning, sänkt till 25 000 kronor. För de som är över 65 år gäller fortfarande 50 000, säger Pia Blank Törnros, skatt.

Nya regler för Rut innebär bland annat att det bara är enklare städning som man kan få ersättning för och avdrag för hjälp med matlagning tas bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".