En inbrottstjuv bryter upp en dörr med kofot
1 av 4
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Polishuset i halmstad. Foto: Henrik Martinell
2 av 4
Polishuset i Halmstad. Foto: Henrik Martinell
Tommy Nyman, informatör på Hallandspolisen. Foto: Henrik Martinell
3 av 4
Tommy Nyman, informatör på Hallandspolisen. Foto: Henrik Martinell
Fasaden på polishuset i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
4 av 4
Fasaden på polishuset i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

De mörka månaderna är julafton för tjuvarna

"Tjuven kommer när det är mörkt"
1:25 min

November och december är den stora inbrottssäsongen då tjuvarna kan passa på att göra inbrott i skydd av mörkret.

– Den mörka tiden ger fler inbrott, tjuven kommer när det är mörkt, säger Tommy Nyman, informatör på Hallandspolisen. Den trenden håller i sig i år också.

Men det är inte fler inbrott än vanligt trots att det kan upplevas så, enligt Tommy Nyman.

– Nej jag har tittat på siffrorna jämfört med föregående år och tyvärr så är det ungefär lika, det är till och med något färre än vad det brukar vara, säger han. Men likväl så anmäls det i snitt tre inbrott per dag i december i Halland och det är ju alldeles för mycket.

De senaste tre åren har antalet fullbordade inbrott i bostäder i Halland legat på en relativt jämn nivå. Enligt statistik från polisen så fullbordades det förra och förrförra året drygt 640 inbrott i villor och lägenheter per år i länet (brottskod 9801 och 9802). Hittills i år med en dag kvar av 2015, så är motsvarande siffra 580.

Bara de senaste dagarna har en rad villor på flera platser i länet utsatts för inbrott. Bland annat så var det under natten mot onsdagen var det folk hemma när en tjuv försökte bryta sig in i en villa på Åsa stationsväg i Åsa. Dessutom var det inbrott hos husägare i Hylte, Landeryd, i Trönninge utanför Varberg och i Fyllinge utanför Halmstad.

– Det är jättesvårt att skydda sig mot det här så klart, men det är en del saker man ändå kan tänka på, säger Tommy Nyman.

– Man ska ha larm, man ska ha ljusvakter som tänder och släcker, men det jag tycker är viktigast är att man som granne eller närboende försöker vara lite intresserad. Eller rättare sagt rätt mycket intresserad, vara nyfiken på vad det är för människor som rör sig i vårat område. Och  ställa frågor om man ser okända personer som finns i området, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".