Landstingspolitikern Lise-lotte Benskjöld Olsson (S), tidigare utrdaren Mats Svegfors och nuvarande utredaren Kent Johansson (C). Foto: Sveriges Radio och Janerik Henriksson och Maja Suslin/TT
Frågan om Sveriges indelning har utretts många gånger tidigare. Foto: Sveriges Radio och Janerik Henriksson och Maja Suslin/TT

Halland nästan ensamt om motstånd mot storregioner

"Viktigt att vi får en ny samhällsorganisation"
2:24 min

En stor majoritet av landstingen och regionerna är beredda att avskaffa sig själva och istället uppgå i storregioner. Men Halland är ett av få län som inte vill uppgå i en storregion.

Varför tror du att motståndet mot storregioner är så stort just i Halland? 

Frågan om storregioner har stötts och blötts i åratal men nu tycks tiden mogen att rita om Sveriges karta, menar centerpartisten Kent Johansson som leder den statliga Indelningskommittén.

– En betydande majoritet tycker att det är viktigt att vi får en ny samhällsorganisation i Sverige. Det innebär betydligt färre landsting. Sedan får vi se om namnet blir region, säger Kent Johansson.

Det handlar alltså om att dela upp Sverige i sex eller nio delar i stället för 21. Många landsting har i dag svårt att klara sina uppgifter; kollektivtrafik, regional utveckling och framförallt den allt mer resurskrävande sjukvården.

Men frågan har mött motstånd. Myndigheter har satt sig på tvären. Politiker har varit rädda att regionerna ska få för stor makt på statens bekostnad.

I dag har de politikerna lämnat scenen och nu är inte frågan längre om landstingen ska avskaffas utan när, och framförallt hur.

– Ytterst är det vi som ska lägga ett förslag, säger Kent Johansson.

Så ytterst kan ni tvinga landstingen att inordna sig i storregioner?

– Ja, men hittills har i stort sett alla varit beredda att vara med i samtal i en öppen dialog, säger Kent Johansson

18 av 21 landsting och regioner säger sig vara positiva. Jönköping tvekar. Jämtland och Halland är skeptiska. Och i Halland ogillar man ordet tvång. Socialdemokraten Lise-Lotte Benskjöld Olsson sitter i regionstyrelsen där.

– Det brukar ju inte vara klang och jubelspel när man har genomfört något med tvång. Vi har ju inte kunnat se vad det kan tillföra Halland att ingå i en större region.

Den nya beredningen ska arbeta i expressfart och lämnar redan i februari en lägesrapport till regeringen. Man ska ge förslag på nya gränser och även nya namn på län senast 2017.

Sedan är tanken att kartorna ska vara omritade till januari 2019, det krävs ett val emellan.

Vad tycker du att Halland ska heta?

– Den diskussionen tycker jag att det är oerhört viktigt att de som är berörda själva är med i, säger Kent Johansson.

Mer om Halländskt motstånd mot storregion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".