Norrsken i Malmö mars 2015. Foto: Johan Nilsson/TT.
Norrsken i Malmö mars 2015. Foto: Johan Nilsson/TT.

Ikväll kan du se norrsken i Halland

"Inte helt ovanligt"
2:06 min

Normalt är norrsken något som förknippas med den nordligaste delen av Sverige. Men ikväll kan du få se himlafenomenet i Halland.

Faktum är att norrskenet kan ses hela vägen ner i Skåne, och en bit ner på kontinenten under den tidiga kvällen. Fram till ungefär klockan 20 ikväll kommer norrskenet kunna synas i Halland, efter det vandrar norrskenet norrut.

Här kan du se en norrskensprognos!

Någon gång per år kan du få se norrsken i Halland och i övriga södra Sverige, om du har tur med vädret förstås.

– Upp mot 1 procent av polarskenen kan man faktiskt se nere vid ekvatorn, säger Charlotte Helin, ordförande för Hallands astronomiska sällskap.

Hur ofta kan man se det i Halland då?

– 10-15 procent kanske. Men det är så ljussvagt!

Enligt SMHI:s prognos ska det klarna upp över Halland under kvällen, så förhoppningsvis är det inga moln i vägen för det grönskimrande himlafenomenet.


Vad är norrsken?

Det blir norrsken när solen skickar iväg laddade partiklar som träffar jordens atmosfär. Där krockar solpartiklarna med atmosfärens molekyler och atomer. När krockarna sker så blir atmosfärens atomer och molekyler uppladdade med energi som de sedan skickar ut och det är det som blir ljusfenomenet norrsken. Färgerna på norrskenet beror på vilka atomer solpartiklarna krockar med.

När solen är extra aktiv och skickar ut mycket partiklar i solvinden så blir norrskenet kraftigare och kan ses längre söderut.

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".