Lars Sjögren satsar på 7-dagarstidning. Foto: Johan Tollgerdt, Sveriges Radio
1 av 2
Lars Sjögren satsar på 7-dagarstidning. Foto: Johan Tollgerdt, Sveriges Radio
Caroline Holmgren arbetar intensivt med den nya e-tidningen. Foto: Johan Tollgerdt, Sveriges Radio
2 av 2
Caroline Holmgren arbetar intensivt med den nya e-tidningen. Foto: Johan Tollgerdt, Sveriges Radio

Laholms Tidning pekar uppåt - när mediabranschen pekar nedåt

Laholms Tidning utökar
5:07 min

Efter att ha varit en sexdagarstidning ska Laholms Tidning nu bli en sjudagarstidning. Från och med söndag släpps en nätbilaga med senaste nytt från kommunen.


– Min man är den som sitter med plattan om söndagmorgonen vid frukostbordet. Nu kommer han att kunna tala om vad som hänt i Laholm även om söndagar, säger Diana Lavesson i Bokhandeln Laholm.

– Det händer alltid något i kommunen som man vill läsa om i Laholms-Tidning, tycker hon.

I tider då man i mediabranschen har svikande upplagesiffror och trappar ned, går lilla Laholms-Tidning i motsatt riktning.

Nu utökar man för att bli en sjudagarstidning.

Det innebär att man hädanefter även kommer att ges ut på söndagar i alla fall på internet. De övriga dagarna kommer man som vanligt ut även i pappersform och som radiotidning.

Fast 14-åriga Anne Jönsson är dock inte lockad av den nya satsningen.

– Jag kanske kommer att läsa den när jag blir äldre säger hon.

Mamma Lena Jönsson tycker dock att söndagsutgåvan ska bli spännande.

– Jag vill ha de vanliga lokala nyheterna. Det är därför man prenumererar på Laholms Tidning.

Flera personer som Sveriges Radio Halland talar med i Laholm gläds åt att den lilla staden med de stora möjligheterna, nu utökar på mediaplanet. För från och med den 3 januari blir det premiär för Laholms-Tidning's e-tidnings utgåva om söndagar. Tidningen har tidigare getts ut i sex dagar sedan starten 1931.

Söndagsutgåvan blir fylld av lokalt producerat material.

– Jag tror att många lokaltidningar i Sverige har en bra framtid, säger Lars Sjögren, VD och chefredaktör för Laholms Tidning.

– Det handlar inte om att det är en liten eller stor ort. Vi hade kunnat göra en sjudagarstidning om vi varit i Knäred också, säger han och tillägger att det handlar om var man lägger ribban och hur lokal man vågar vara.

– Det gäller bara att hitta intressanta saker att skriva om.

Inför söndagens premiärnummer pågår ett intensivt arbete in i det sista. Vissa artiklar är dock redan klara. Webtidningen ser ut precis som en vanlig e-tidning.

"Klimatet påverkar laxfisket" lyder en rubrik. Men Lars Sjögren skämtar snabbt om att inte alla söndagsnyheter får avslöjas i förväg.

– Det kommer även bli en tävling som kallas för "den mystiska profilen" där man ska lista ut vilken person texten handlar om, säger han.

Men sedan avslöjar han inget mer.

– Det är kul att kunna göra de här jobben och kunna dra extra stort på bilderna. De får sällan plats i veckans andra nummer, säger reportern Caroline Holmgren som arbetar med själva söndagsutgåvan.

– Det känns extra bra att lilla Laholms Tidning ökar, medan man oftast skär ned i dagens media Sverige, säger hon.

Hittills har sex journalister arbetat på redaktionen. I och med den nya e-tidningen utökar man till sju journalister.

– Jag hoppas att lanseringen av vårt söndagsnummer kommer att gå bra, säger Inga-Lill Andersson som arbetat på Laholms-Tidning sedan 1970.

– En svårighet och utmaning är dock att den enbart ges ut på nätet, säger Caroline Holmgren.

Hon medger att många av tidningens äldre läsare hellre vill läsa papperstidningen.

På sikt hoppas man få fler läsare och prenumeranter i och med  söndagsutgåvan. Man har även en idé om hur trogna läsare med små datakunskaper ska hänga med i utvecklingen.

På Laholms-Tidning planerar man att tillsammans med studieförbunden delta i datautbildningen.

– Under kurser kommer vi att lära ut hur man laddar vår e-tidning och vår app. Det kommer säkert att hjälpa våra läsare att hitta in på vår web, säger Lars Sjögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".