Kriminalvårdaren Cathrin Udd från Borås har hållit en yogalektion på anstalten i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 2
Kriminalvårdaren Cathrin Udd från Borås har hållit en yogalektion på anstalten i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Kenth Ahlin, kriminalvårdschef i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 2
Kenth Ahlin, kriminalvårdschef i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Snart ska fångarna få gå på yoga

"En vändpunkt att bryta destruktiva mönster"
2:05 min

Syftet är att få den intagne att hitta en inre ro och få en struktur på sitt liv.

Idén att ta yoga till fängelset i Halmstad kom förra året efter ett personalutbyte med kriminalanstalten i Borås, där en av kriminalvårdarna lät fångarna prova på yoga.

Kriminalvårdaren Cathrin Udd från Borås var den som höll i yogalektionen då.

– Vi hade en liten provomgång där på golvet och det var jätteuppskattat. En del var med en liten stund och andra var med hela tiden, säger hon.

Att rulla ut en mjuk matta och ställa sig i avslappnande yogapositioner har vuxit sig allt mer populärt på landet fängelser och häkten. Idag finns det på runt hälften av anstalterna.

Bakgrunden till yogainitiativet i Halmstad är ett erfarenhetsutbyte, en så kallad arbetsrotation, som Halmstadanstalten förra året hade med anstalten i Borås, där kriminalvårdare från Halmstad under tio dagar bytte arbetsplats med kriminalvårdare från Borås.

– Jag brukar alltid säga det till dom att man behöver inte vara vig för att göra yoga, utan bara man gör sitt bästa och gör övningarna så gott som man kan, säger Cathrin Udd som sedan något år alltså hållit i yogan på anstalten i Borås.

– När man gör de här övningarna så brukar jag säga att man ska fokusera på andningen. Det är helheten som gör det så man behöver inte vara vig säger Cathrin Udd.

Möjligheten att i framtiden få utöva yoga på anstalten i Halmstad är en del av den relativt nystartade uppsökarverksamheten, som bedrivs för att motivera de intagna till behandling. Den yoga som utövas av intagna i fängelse och på häkte kallas krimyoga.

Enligt Kenth Ahlin, kriminalvårdschef i Halmstad, så bär många intagna på stress och ångest och yogan kan då vara en ventil som ger dem tillgång till en inre ro.

– Det handlar ju om att hitta en inre ro och en struktur, säger han. Just på häktet så handlar det ju om att så tidigt som möjligt - för våra uppsökare och övrig häktespersonal - se till att bryta destruktiva mönster hos den intagna. Då kan yoga vara en del av det.

På vilket sätt?

– Det får en att stanna upp och reflektera, säger Kenth Ahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".