Foto: TT.
Sexuella ofredanden utomhus och av okänd gärningsman är svårutredda för polisen, enligt professor Felipe Estrada. Foto: TT.

Få anmälningar av sexuellt ofredande leder till fällande dom

"Ofta vaga signalement"
1:58 min

Antalet anmälningar om sexuellt ofredande fortsätter att vara på samma höga nivå, som de varit sedan 2013. Trots det så lagförs inte fler förövare i dag jämfört med för tio år sedan.

I dag presenterar Brottsförebyggande rådet, BRÅ, statistik över anmälda brott under förra året. Ekot har tagit del av ackumulerade siffror för antalet anmälda fall av sexuellt ofredande under perioden januari till och med november förra året.

De visar att den sammanlagda siffran för 2015, som BRÅ publicerar på torsdag förmiddag, väntas landa på samma nivå som 2013. Det innebär omkring 7 600 anmälda fall av sexuellt ofredande, där blottning inte är inräknat.

2014 var ett rekordår med nästan 9 000 anmälningar, vilket delvis förklaras med att ett stort ärende i Gotlands län drog upp statistiken.

De här nivåerna av antalet anmälningar, som nu återkommit tre år i rad, innebär en fördubbling av antalet anmälningar om sexuellt ofredanden - jämfört med för 15 år sedan.

Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, säger att en förklaring är en ökad uppmärksamhet i samhället kring just sexualbrott.

– Man skulle kunna säga att det är en konsekvens av en positiv utveckling, att vi har en större intolerans när det gäller vad vi betraktar som sexuellt ofredande. Och därför kommer fler händelser till myndigheternas kännedom. Fortfarande har vi väldigt stora mörkertal, de allra flesta händelser kommer inte till myndigheternas kännedom, säger Felipe Estrada.

Vid ungefär 90 procent av de anmälda sexuella ofredandena är offret en kvinna eller flicka.

Trots att polisen alltså får kännedom om allt fler misstänkta sexuella ofredanden, så lagförs ungefär lika många personer i dag som för tio år sedan.

Det handlar om totalt runt 400 fällande domar, strafförelägganden eller åtalsunderlåtelser per år där huvudbrottet är sexuellt ofredande, enligt BRÅ:s statistik.

Förklaringen till det är att många sexualbrott, i synnerhet de som begås utomhus av främmande personer, är svårutredda för polisen, enligt professor Felipe Estrada.

– Man kan se, utifrån de uppgifter som de utsatta lämnar själv i trygghetsundersökningar, att ungefär hälften av sexualbrotten sker från bekanta i form av arbete, skola och i bostaden såklart. Medan den andra hälften sker på allmän plats. Och de fallen, med en okänd gärningsman, är väldigt svårutredda. Ofta vaga signalement på vem som begått brottet. Och uppklaringsprocenten blir väldigt låga av den anledningen, säger Felipe Estrada.

Ska man anmäla än då, trots att man inser att det här kommer nog aldrig leda till en fällande dom?

– Det tycker ju folk från rättsväsendet självklart att man ska göra. För det är en del av den här positiva utvecklingen, där fler händelser synliggörs, och vi får mer kunskap om de här brotten när vi får in fler anmälningar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".