Anders Bergström, förbundskassör Kommunal. Foto: Bertil Ericson / Maja Suslin / TT
Anders Bergström, förbundskassör Kommunal. Foto: Bertil Ericson / Maja Suslin / TT

Kassören avgår efter skandalen

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström avgår, uppger Kommunalarbetaren.

Förutom det som redan kommit fram medger Anders Bergström också att han inte varit helt sanningsenlig vad gäller uppgifterna om alkoholförtäring vid en Londonresa.

Han säger att han avgår med omedelbar verkan.

- Det här är förstås en sorglig dag för mig. Men det är helt och hållet mitt beslut, säger han vid pressträffen.

Uppgifterna kring att svenska porrstjärnan Puma Swede har bokats för en show på Kommunals restaurang i Stockholm vars verksamhet dessutom gått med mångmiljonförlust upprör många. Att sedan styrelsemedlemmarna inte betalat för sig på förbundets spa-hotell och haft vidlyftiga representationsnotor gör saken ännu värre.

– Att lokalerna till och med har hyrts ut till ett porrföretag, det är inte alls förenligt med våra värderingar. Det har ju också stått om vidlyftig representation. Vi kan inte säga en sak och sedan göra något helt annat, säger Thorwaldsson till TT.

Han vill inte uttala sig om det är rätt eller fel att fackförbundet genom ett handelsbolag driver en lyxrestaurang i centrala Stockholm, inte heller vad han sagt till ordförande Annelie Nordström. Däremot poängterar Karl-Petter Thorwaldsson:

– Det här något som Kommunal måste gå till botten med.

Även statsminister Stefan Löfven (S), tidigare ordförande för IF Metall, är kritisk och säger att det finns "inslag som inte bidrar till ökat förtroende".

– Vi är alla, i den fackliga och politiska världen, i förtroendebranschen, säger Löfven.

Samtidigt menar statsministern att det är "för tidigt att dra slutsatser överhuvudtaget".

– Nu måste organisationen reda ut det här, inte minst inför sina medlemmar, säger Stefan Löfven.

Ilskan är stor bland Kommunals medlemmar.

– Jag är så förbannad, men det kommer säkert fler avslöjanden, tror Elisabeth Nordvåg, undersköterska.

Hon nästan skakar av ilska när TT träffar henne och några kollegor på Annedals äldreboende i Göteborg.

- Jag har varit arbetsplatsombud i tio år och blivit tillfrågad igen, men nej. Jag är inte stolt över Kommunal längre. Jag kommer att gå ur, gränsen är nådd, jag känner mig grundlurad, säger hon.

– Här går man och sliter för ingenting och så sitter de där och har investerat pengar i en lyxkrog som jag som medlem inte ens har råd att gå på.

Aftonbladets uppgifter om restaurang Metropol Palais, som ägs av Kommunal via bolaget Lyran, är ett stort samtalsämne. Likaså förbundsordföranden Annelie Nordströms mejl till medlemmarna.

Hennes vädjan om att de ska stanna kvar i förbundet har föga effekt på kommunalarna på Annedals äldreboende. Ted Restum, undersköterska, är lika upprörd som de övriga.

– Jag skulle vilja skicka en uppmaning till alla Kommunals medlemmar att begära utträde och bara vara med i a-kassan. För att skicka en signal till ledningen att det är våra pengar ni leker med. Det får ni inte göra, säger han.

– Vi är inga krögare, vi är ett fackförbund, och vi jobbar inom vården. Ingen har frågat oss om de får investera och gå med 320 miljoner i förlust. De pengarna hade kunnat gå till utbildning eller sänkta avgifter.

Lyxkrogen som sådan, sexshowerna och fackliga företrädares som skott sig — allt är lika illa menar kommunalarna TT träffar.

Inger Gidlund, undersköterska, dryper av ironi när hon kommenterar hur förbundskassör Anders Borgström övernattat privat på Kommunals anläggning Marholmen men betalat först sedan det avslöjats.

– Vi såg ett videoklipp om den här fackpampen som hade varit på semesterresa och glömt att betala för sig. Och det är ju lätt gjort att glömma semesterbetalningen…

– Det är en väldig skillnad på fack förr och fack nu, säger kollegan och äldresamordnaren Marianne Johansson.

– Det läggs pengar på fel sätt. Ta en kanelbulle och en kopp kaffe på Folkets hus. Så får vi ha det, och det går ju bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".