En persons hand på en annan persons lår. Foto: Martina larsson/Sveriges Radio
1 av 2
Man måste ha vuxna som är omedelbara när det gäller sexuella trakasserier och som har nolltolerans mot det, menar Thomas Karlsson. Foto: Martina Larsson/Sveriges Radio
Thomas Karlsson jobar som teaterlärare på Sturegymnasiet. Foto: Thomas Karlsson
2 av 2
Thomas Karlsson jobar som teaterlärare på Sturegymnasiet. Foto: Thomas Karlsson
#slutatafsa

Nolltolerans mot sexuella kränkningar

"Det är jag som äger den här kroppen, ingen annan."
2:50 min

Thomas Karlsson är teaterlärare på Sturegymnasiet i Halmstad. Där jobbar man på teaterlektionerna med "Alla kan spela allt" för att bryta könsnormerna som vårt agerande styrs av.

"Alla kan spela allt" innebär att alla elever kan gestalta alla roller på scenen oavsett kön när eleverna sätter upp sina teaterföreställningar.

– När man sätter igång de tankarna om gestaltning av våra kroppar så kommer frågan upp om vilka normer styrs vi av och hur kan vi påverka dem, säger Thomas Karlsson.

Men han säger själv att eleverna i grunden har en dålig kunskap med sig om genus och strukturer från grundskolan och att det borde vara ett eget ämne. Trots att detta inte är några nya frågor vet få pedagoger hur de ska förhålla sig till den sortens problem.

- Man lägger ingen prioritering på det perspektivet. Var och en som är i skolans värld måste jobba med sig själv och sina egna tankar vad det innebär för dem att jobba med de här frågorna. Vilket görs väldigt lite, säger Thomas Karlsson.

För att det sexuella ofredandet ska sluta i samhället måste man se sin egen del i det, lyssna på varandra och upptäcka de mönster som innebär kränkningar tidigt, menar Thomas.

- Man måste hitta ett sätt där man är väldigt bestämd, det är jag som äger den här kroppen ingen annan och det måste börja tidigt, säger Thomas KarlssonGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".