Foto: Per Qvarström/Sveriges Radio
30-åringen blev friad för medhjälp till mord efter dödsskjutningen i Falkagård i Falkenberg 2013. Foto: Per Qvarström/Sveriges Radio

30-åring i Falkenberg döms för grovt vapenbrott

Den man i 30-årsåldern som blev friad för medhjälp till mord efter dödskjutningen i Falkagård i Falkenberg hösten 2013 döms idag till ett års och två månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Mannen har erkänt att han haft en skarpladdad pistol på allmän plats utan tillstånd och förklarar det med att han haft ett dödshot riktat mot sig på grund av dödsskjutningen.

Han säger själv att hoten mot honom tog ny fart i samband med tvåårsdagen av mordet.

Mannen berättar att en person varnade honom om att två personer var ute efter honom. Den personen ska också ha gett honom den ombyggda startpistolen.

När mannen skulle till frivården stoppade han pistolen i höger jackficka och tog med den i bilen.

Mannen har sen tidigare haft personskydd av polisen på grund av hotbilden efter dödsskjutningen.

I domen konstaterar tingsrätten att det fanns en hotbild mot mannen, men att det ändå är ett allvarligt brott att ha en laddad pistol med sig.

2014 skärptes också lagen när det gäller vapen och minimistraffet för grovt vapenbrott är ett års fängelse. Dessutom är det snarare en försvårande än en förmildrande omständighet om man har ett vapen i självförsvarssyfte med risk för att den ska användas för brott.

Rätten tycker att mannen hade flera bättre alternativ än att beväpna sig, som att åter få hjälp av personskydd eller stanna hemma.

Rätten nämner också att mannen har rört sig i kriminella kretsar sen tonåren och gjort sig skyldig till våldsbrott tidigare och även om han bättrat sig så finns stor risk för återfall.

Han deltog i frivården efter en dom för ett annat brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".