Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT
Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

Varannan körning bort med gemensam lastning

"På skolorna har transporterna minskat betydligt"
3:17 min

I Halmstad är det mycket färre transporter till de kommunala verksamheterna i dag jämfört med innan de hade det centrala lagret och det betyder mindre transporter runt skolorna. 

Halmstad har haft lagret i några år och transportchefen i Halmstad kommun, Michael Elofsson, berättar att det är åtminstone hälften så mycket transporter nu i kommunen. När de räknat på det har de runt 55 000-60 000 leveranser in till lagret, som annars hade gått ut till de enskilda verksamheterna och sedan levereras det från lagret 22 000 leveranser. Vad det betyder för den enskilda verksamheten varierar, men skillnad är det. 

– På skolorna har transporterna minskat betydligt, säger Michael Elofsson. 

Han berättar att innan de skaffade en samlastningscentral gjorde de mätningar och då kunde de värsta skolorna ha 10-12 leveranser om dagen, nu har de flesta skolor i stället 1-2 leveranser i veckan.

– Det innebär att de här transporterna som gått t.ex. genom skolgårdar har minskat betydligt och det har ökat säkerheten för våra elever, säger Michael Elofsson. 

En annan önskan även Halmstad kommun hade var att få fler mindre, närliggande matproducenter att lämna anbud för att sälja just sina till exempel tomater till kommunen, men det har inte lyckats lika bra. 

– Vi har väl inte sett de resultaten riktigt ännu, men vi jobbar på det, framför allt genom att bryta ner upphandlingarna, säger Michael Elofsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".