Många fick gå när kolletivtrafiken stod stilla. Foto: Jonathan Otter
Många fick gå när kolletivtrafiken stod stilla. Foto: Jonathan Otter

Snö på västkusten vållar trafikkaos

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i delar av västra Götaland efter att en dryg decimeter snö har fallit under natten.

Varningen gäller för Bohuslän, Göteborg, Halland, Sjuhäradsbygden och de västra delarna av Jönköpings län, samt för landets södra farvatten där den sydvästliga vinden väntas nå kulingstyrka.

Nattens ymniga snöfall har slagit mot trafiken i Göteborgsområdet. Två tredjedelar av Västtrafiks spårvagnar och bussar är inställda, men nu går flygen från Landvetter igen.

Snöfallet har inneburit stora störningar i trafiken på flera håll. Enligt Trafikverket är flera tåg inställda på Göteborgs central, och delar av tågtrafiken dras med förseningar på upp till en kvart efter att flera spår varit strömlösa under natten. Vad gäller vägtrafiken sätts plogbilar främst in på de större vägarna.

- Plogbilarna får köra skytteltrafik. Det har inte resulterat i några svåra olyckor, men det är väldigt mycket stillastående och långsam trafik, säger Lars Hedström, pressinformatör vid Trafikverket.

Inställda spårvagnar och bussar

Endast en tredjedel av Västtrafiks spårvagnar och bussar är igång. Jens Holmberg, pressinformatör vid Västtrafik, har ingen prognos för när trafiken är igång som vanligt igen.

- Det handlar om hur snabbt staden kan få bort snö från gator och spår. Det har kommit mycket och det är tung snö, så de får jobba hårt för att komma i kapp, säger Jens Holmberg, pressinformatör vid Västtrafik.

Flygtrafiken på Landvetter återupptogs vid åttatiden på tisdagsmorgonen efter att den varit inställd på grund av snöfallet. Swedavia hänvisar kunderna till hemsidan för information om eventuella förseningar.

- Det är Sveriges näst största flygplats, och det är en vardagsmorgon, så det är klart att det är många resenärer som är berörda. Det är också stora problem att ta sig till och från flygplatsen, vi vet att riksväg 40 har stora problem med framkomligheten, säger Henrik Kelfve på Swedavias presstjänst till TT.

Enligt SMHI väntas snöfallsområdet fortsätta österut under dagen samtidigt som det mattas av.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".