Polisen utreder just nu det mord som skredde utanför Varberg. Foto: Mattias Bolin / Sveriges Radio
Foto: Mattias Bolin / Sveriges Radio

Rätten ska avgöra om 13-åringar mördat

De två tonåringar som misstänks för mordet på en 65-årig man utanför Derome kommer att genomgå en bevisupptagning i Varberg tingsrätt.

Det beslutet fattade åklagare Charlotte Österlund i dag.

Nu ska pojkarnas försvarsadvokater få tid att gå igenom polisens förundersökning. Åklagaren räknar med att det kommer att ta några veckor. Förhoppningen är att bevisupptagningen ska kunna hållas under våren.

- Det kommer att bli som en vanlig rättegång men jag kommer att begära stängda dörrar, säger åklagaren till P4 Halland.

65-åringen hittades mördad på sin gård i juni. Kort därefter berättade polisen att misstankarna riktades mot två 13-åriga pojkar som hade rymt från ett familjehem i Varberg.

Pojkarna har sedan dess varit omhändertagna av socialtjänsten. Enligt åklagaren nekar de till mordet men har gett olika förklaringar till de uppgifter och bevis som lagts fram under utredningen.

Målet med bevisupptagningen är att få klarhet i om pojkarna gjort sig skyldiga till mordet eller inte. Eftersom de är under 15 år kommer de inte att få något straff.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".