Hus balkonger lägenheter bostäder hyresrätt bostadsrätt Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Metin Erdinc
2 av 2
Metin Erdinc som tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges Radio

Brist på bostäder i hela Halland

"Det borde finnas en reservplan för personer med barn"
2:05 min

Det råder bostadsbrist i hela Halland och trots ett visst nybyggande är det inte tillräckligt för att råda bot på bostadsbristen. 

En särskild grupp som har svårt att komma in på bostadsmarknaden är unga personer. Metin Erdinc som bor i Varberg har stått i bostadskö i tre år. Att tvingas bo kvar hemma gör att han inte känner sig riktigt vuxen.

– Det är ju just den känslan som man känner, så länge man bor kvar i sitt pojkrum så är man ju fortfarande den där lille grabben hemma hos sina föräldrar, säger Metin Erdinc.

Men det är inte bara unga personer som vill flytta hemifrån som drabbas av bostadsbristen. P4 Halland har till exempel pratat med personer som inte kan bli sambos och en man som tvingats flytta hem till sin dotter efter sin separation.

Trots det stora behovet i länet räcker inte nyproduktionen av bostäder till. I Halmstads kommun planeras det för ungefär 400, i Kungsbacka för 500 och i Varbergs kommun 400-450 stycken. Ulf Hofstedt som är VD för Varbergs bostäder säger att en orsak till det långsamma byggandet är en omständlig planeringsprocess.

–Vi vet ju alla att planeringsprocessen runt ett bygge är väldigt omständlig i Sverige. Det finns andra exempel från både Danmark och Tyskland där det går otroligt mycket lättare att bygga. Det är ju ett sätt att komma igång, det andra sättet är ju att gå tillbaka som det var tidigare i Sverige med räntebidrag och investeringsbidrag. Men då ska man vara medveten om att det leder till andra problem. Men grundproblemet är att det byggs för lite i Sverige, säger Ulf Hofstedt.

Men trots att bostadsbristen är så stor som den är så finns det inga skäl som gör att man kan få gå före i kön hos Varbergs bostad berättar Ulf Hofstedt. En lastbilschaufför som vill vara anonym och som P4 Halland pratat med bor på nåder i en andrahandslägenhet tycker att det borde finnas en reservplan för personer som har barn.

– Det finns fler än jag som har blivit drabbade av det här så det borde finnas en reservplan. Hade jag varit själv så hade jag vetat vad jag hade gjort, men i och med att jag har fru och två barn så är det inte så lätt att bo fyra personer i en lastbilshytt, säger lastbilschaufören.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".