Khaled bor på Arena hotells asylboende på Vallås i Halmstad. Foto: Karin Ingströmer/Sverige Radio.
Khaled bor på Arena hotells asylboende på Vallås i Halmstad. Foto: Karin Ingströmer/Sverige Radio.

"Vi är rädda på asylboendet"

Khaled: Kom hit för att leva i fred
2:19 min

Sexuella trakasserier och provokationer, våld och en rädsla för att gå ut från sitt rum. P4 Halland har träffat två personer som berättar om en obehaglig miljö på asylboendet Arena hotell i Halmstad.

En av dem är Khaled som säger att det är några få personer som förstör tillvaron för de drygt 400 personer som bor på Arena Hotell.

– Jag flydde hit för att leva i fred, säger han i en intervju med P4 Halland.

Det bekräftas av en kvinna som bor på asylboendet, men som har valt att vara anonym. Hon är rädd för sin egen och sina barns säkerhet.

– I tre månader har det varit samma problem varje dag. Folk kan inte sova och barnen är mycket stressade.

Hon bor ensam med två barn. Både hon och ett av hennes barn är sjuka.

Jag blir nervös och jag kan inte sova på hela natten. Det känns som en katastrof i huvudet. Jag är rädd för de här killarna på Arena hotell. De är fräcka, mycket fräcka. Barnen kan inte gå ut och leka. Jag stannar alltid på rummet.

Hennes barn kunde inte gå till skolan i dag, berättar hon.

– Mina barn är rädda och de har inte sovit på hela natten. De skriker och gråter, eftersom de är rädda.

Jag vill ha hjälp, för jag är rädd för de här människorna. Jag vill att de flyttar eller att jag flyttar till något annat ställe. Jag vill inte stanna här. Jag orkar inte mer.

Asylboendet svarar på kritiken:

Linda Andreasson, som är chef för asylboendet på Arena hotell, vill inte låta sig intervjuas i radion. Men hon säger till P4 Halland att det handlar om tre personer som bor på boendet som ställer till bråk. Framförallt ska en av dem vara drivande.

Linda Andreasson säger att hon varit i kontakt med Migrationsverket för att få de tre männen att flytta från boendet, men att hon inte fått något gehör för det.

Hon säger också att hon har polisanmält den man som hon anser är drivande för skadegörelse.

Linda Andreasson tillbakavisar också uppgiften att det inte skulle finnas någon personal på boendet nattetid. Det finns alltid en person där men under natten som bland annat ska vakta boendet mot bränder.

Under bråket i natt var den det personen som larmade polisen, säger Linda Andreasson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".