Jacob Wakander ger tips om hur du håller värmen i minusgraderna. Foto:  Foto: Anders Wiklund / TT
Jacob Wakander ger tips om hur du håller värmen i minusgraderna. Foto: Foto: Anders Wiklund / TT
Publiknätverket

"Bomull är ingen hit kalla dagar"

5:19 min

Vill du vara ute och promenera dessa underbara vinterdagar men fryser om tår och fingrar? Här ger vi dig de bästa tipsen om hur du håller värmen med rätt kläder!

Precis när vi vant oss vid en varm höst kom minusgraderna - och det med besked. Men det går att njuta av det kalla, vackra vädret - bara du klär dig rätt. 

– När det är kallt gäller det att tänka rätt. Bomull som annars är ett bra material är inget vidare när det är kallt. Det håller värmen dåligt och kyler när det blir fuktigt, vilket gör att du fryser, berättar Jonas Wakander, butikschef på Naturkompaniet i Halmstad. 

Enligt honom är det vanligt att man köper bra vinterskor som ska värma foten från alla håll, men sedan har sina vanliga bomullsstrumpor i. 

– Då är det kört. För blir du bara lite varm om fötterna kommer du börja frysa när värmen omvandlas till fukt, säger Jacob. 

Istället gäller det att ha en bra vintergarderob, och där är understället det absolut viktigaste plagget. 

– Ett underställ i merinoull är en riktigt bra investering. Den binder värme och håller dig varm. Skulle du träna och bli svettig, släpper den igenom fukt och värmer trots den blir lite fuktig. 

Generellt gäller det även för andra syntetmaterial som fleece. 

– Att ha ull närmast kroppen och därefter en fleecejacka som lager nummer två är en bra idé. En hederlig yllekofta är också mycket bra om man inte gillar fleece, fortsätter Jacob. 

Sedan gäller det att inte glömma fötter och händer. 

– Fötter och händer är längst från hjärtat och blir lätt nerkylda. Börjar du frysa om dessa delar transporteras kallt blod till hjärtat och du börjar bli nerkyld. Egentligen gäller samma sak där, ha handskar och strumpor av merinoull och våga använda flera lager så håller du värmen bättre. 

Det bästa sättet att hålla värmen är dock detsamma oavsett kläder: 

– Se till att röra på dig. Kroppen skapar värme genom att den rör sig. Börjar du frysa om fötterna så hoppa på stället, spring lite, öka tempot så ska du se att du håller dig varm. Och våga släppa ut lite av värmen så du inte svettas och sedan blir nerkyld, avslutar Jacob Wakander. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista