Daniel Eråker från Slöinge tävlar i sm i kafferostning. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 3
Daniel Eråker från Slöinge tävlar i sm i kafferostning. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Ett delmoment är råkaffedetektering där de tävlande ska identifiera defekter i råkaffet. Till exempel omogna kaffebönor. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 3
Ett delmoment är råkaffedetektering där de tävlande ska identifiera defekter i råkaffet. Till exempel omogna kaffebönor. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Slöinge pensionat där kafferosteriet ligger. Foto: Henrik MArtinell
3 av 3
Slöinge pensionat där kafferosteriet ligger. Foto: Henrik MArtinell
SM i kafferostning

Han tävlar om att bli bäst i Sverige på att rosta kaffe

"Det upptar ju en stor del av min vakna tid"
4:01 min

För tredje året i rad anordnar Svenska specialkaffeföreningen svenska mästerskapen i konsten att rosta kaffe. Och kafferostaren Daniel Eråker från Slöinge hoppas prestera lite bättre än under förra sm-tävlingen.

Sedan våren 2010 driver Daniel Eråker tillsammans med hustrun Anna Eråker Slöinge Pensionat. I samma lokaler driver Daniel sedan några år tillbaka även ett kafferosteri.

– Intresset tar ju en stor del av min vakna tid. Jag är ganska besatt kan man väl säga, men det måste jag vara för att kunna bli bra helt enkelt, säger Daniel Eråker.

För tredje året i rad anordnar SCAE Swedish Chapter - Svenska specialkaffeföreningen - svenska mästerskapen i konsten att rosta kaffe. Förra året hölls tävlingen i Kungsbacka. Då hamnade Daniel på en delad tredjeplats tillsammans med en tävlande från ett kafferosteri i Västerås.

– Jag fick väldigt mycket lärdomar där. Jag presterade bra tycker jag. Jag blev trea och ska väl försöka peta upp mig något pinnhål i år, säger han.

I fyra dagar ska de tävlande visa sina färdigheter i att sortera ut defekta bönor i råkaffet - innan rostning, att planera sin rostning och på förhand kunna beskriva hur resultatet kommer att bli. Men det viktigaste är såklart att rosta det godaste kaffet.

– Absolut, det är ju grejen med det hela, säger han.

Tävlingen SSCF hålls i år i Stockholm och under fyra dagar, 27 - 30 januari, möts branschens elit bland baristor, kaffesmakare och rostmästare. Under veckans gång kommer följande tävlingar att avgöras: Swedish Barista Championship, Swedish Brewers Championship, Swedish Cup Tasters Championship, Swedish Coffee Roasting Championship och Swedish Latte Art Championship.

Men kafferostning är inte direkt någon publiksport menar Daniel Eråker.

– Det är knäpptyst och alla är väldigt fokuserade, ungefär som under en snookermatch. Kafferostning är ungefär lika mycket publiksport som undervattenspolo, säger Daniel Eråker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".