Konsumenterna borde äta mer inälvor om de vill tänka miljömässigt, tycker konstrådgivarna Cecilia och Catharina Paulsson. Claudio Bresciani/TT.
Konsumenterna borde äta mer inälvor om de vill tänka miljömässigt, tycker konstrådgivarna Cecilia och Catharina Paulsson. Claudio Bresciani/TT.

Kostrådgivare: Ät mer inälvor – för miljön

2:28 min

Är inälvorna på väg tillbaka? Enligt kostrådgivaren Cecilia Paulsson borde den miljömedvetna konsumenten se till hela djuret tas tillvara, inte minst de nyttiga inälvorna.

När åt du senast en god levergryta? Länge har det känts som att inälvsmaten har fått lägre status.

Men trenden borde vara motsatt, menar systrarna och kostrådgivarna Cecilia och Catharina Paulsson. Inälvorna är nämligen både nyttiga och etiskt försvarbara för den miljömedvetne.

– Fler människor tänker ju på hur köttkonsumtionen påverkar naturen, omgivningen och djuren, så jag tror att det är ett naturligt led att börja äta inälvor när man tänker ett extra varv kring köttet man äter. Ett djur består av mer än bara muskelkött, det finns andra delar som också är viktiga att ta vara på, säger Cecilia Paulsson.

Den senaste tiden har bland annat benmärgsbuljongen blivit populär, men någon trend ser inte kostrådgivarna.

– Trend, vet jag inte. Men det hoppas jag på. De flesta är ändå ganska äcklade av just ordet inälvor, säger Cecilia

Det är dessutom väldigt nyttigt, slår kostrådgivarna fast. Enligt Catharina Paulsson Bishop är det betydligt nyttigare än att äta vanligt kött.

– Inälvor, om man tänker på till exempel lever, har så mycket mer vitaminer och järn än vanligt muskelkött, så då får man i sig mycket mer näringsämnen, säger Catharina Paulsson Bishop.

Är det lätt att få tag på inälvor?

– Ofta får man säga till i förväg, för om de vet i förväg när de slaktar djuret att en kund är intresserad av hjärta och njure till exempel då tar man tillvara på det, men annars hamnar det ofta i slasken, säger Cecilia Paulsson.  

Och om man ska tänka miljömedveten är systrarna rörande överens om att inälvsmat är rätt väg att gå, inte minst om du vill visa respekt för djuret.

– Det är etiskt att äta hela djuret och inte bara ta tillvara på det som man tycker är det godaste. Äter man filén bör man äta resten också, så att det inte blir svinn, säger Catharina Paulsson Bishop.

Hon nämner korna som exempel, som av och till tas upp som en miljöbov.

– Om man bara äter en pytteliten bit av kossan, så är det klart att det blir en miljöbov. Men om man äter hela djuret, så blir det mycket bättre för miljön, säger Catharina Paulsson Bishop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista