Det är oklart om Ida Nätterqvist kommer att få en förskoleplats i tid till sonen Nils. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio
Det är oklart om Ida Nätterqvist kommer att få en förskoleplats i tid till sonen Nils. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio

Brist på förskoleplatser präglar Halland

"Jag tänker mycket på andra som inte har möjligheten att vara hemma"
1:53 min

Det är trångt i förskolan i fyra av sex kommuner. Det visar en rundringning som P4 Halland har gjort.

Har du drabbats av bristen på platser i förskolan? Kommentera!

Förskolegarantin innebär att föräldrar ska få erbjudande om plats i förskolan inom fyra månader efter att de ansökt. Två av de halländska kommunerna uppger att de kommer att eller riskerar att bryta mot den här regeln under den närmaste tiden.

Ida Nätterqvist, som bor i Laholms kommun, vill att sonen Nils ska börja förskolan i april.

– Vi har väl inte riktigt funderat på att man inte skulle kunna få plats, utan det är nog något vi bara har räknat med att det löser sig. Och då har vi fått veta nu, i princip, att det inte går att få någon plats via kommunen, säger hon.

Det är många föräldrar som vill att deras barn ska börja förskolan i Laholms kommun under våren. Centerpartisten Maria Bronelius, ledande skolpolitiker, säger till P4 Halland att hon är rädd att man inte kommer att kunna erbjuda alla en plats i tid, inom de lagstadgade fyra månaderna. 

Det beror på att kommunens prognos, för hur många man trott ska bo i kommunen och hur många som kommer vilja ha förskola, inte stämt.

Ida Nätterqvist kan lösa barnomsorgen om Nils inte kan börja förskolan i april, men hon vet att alla föräldrar inte är lika lyckligt lottade.

– Jag tänker mycket på andra människor som inte har möjligheten att vara hemma eller som kanske har ett jobb som väntar på dem eller har slut på sina dagar och inte har råd att vara hemma längre. Det kan jag nästan få mer ont i magen, av den tanken, än på att det inte löser sig för oss, säger hon.

Rör man sig norröver i Halland, till Hylte kommun, är situationen värre. Här har kommunen redan misslyckats med att erbjuda förskoleplatser i tid under 2015.

Och den här situationen fortsätter. Just nu kan kommunen inte erbjuda plats inom garantitiden och det gäller alla, oavsett vilken förskola de har önskat. Detta enligt socialdemokraten Maria Hedin, som är ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

– Det är så klart beklagligt att vi inte kan göra det och jag förstår föräldrarnas frustration. Men vi har under hela förra året försökt att hitta lösningar på problemen och jobbar aktivt hela tiden med att få fram nya förskoleplatser och förskoleavdelningar, säger hon. 

Av de halländska kommunerna är det bara Varberg och Kungsbacka som uppger att förskoleplatserna säkert kommer att räcka till under de närmaste månaderna.

Skollagen om erbjudande av plats

När vårdnadshavare har anmält önskemål om förskola med
offentlig huvudman ska kommunen erbjuda barnet förskola inom
fyra månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".