Kronprinsessan Victoria, som enligt Svensk damtidning tänkt föda på Haga Slott, bor i Stockholms län, ett av två län som ger bidrag till kvinnor som föder hemma. Foto: Tomas Oneborg/SVD och Jonas Ekströmer/TT
Kronprinsessan Victoria, som enligt Svensk damtidning tänkt föda på Haga Slott, bor i Stockholms län, ett av två län som ger bidrag till kvinnor som föder hemma. Foto: Tomas Oneborg/SVD och Jonas Ekströmer/TT

20 000 för att föda hemma – gratis i Stockholm

"Jag fick betala mina barnmorskor själv"
2:02 min

Vill du göra som kronprinsessan Victoria och föda hemma? I så fall kostar det 20 000 kronor, om du inte bor i Stockholm eller Västerbotten.

P4 Halland mötte en halländsk kvinna som har fött båda sina barn hemma, men som själv fick betala kring 20 000 kronor för de två barnmorskor som måste vara på plats vid födseln.

– Att som kvinna få välja vad du faktiskt ska vara med om vid en av de absoluta viktigaste händelserna i hela ditt liv, det är klart att människor som inte har råd att finansiera sina barnmorskor själva ska ha den möjligheten, säger hon.

Tycker du att det är rimligt att en sådan service ska finnas i regionerna?

– Det måste i alla fall utredas väldigt noggrant och komma fram till varför man inte skulle det.

Enligt Tommy Rydfeldt, ordförande i Driftnämnden närsjukvård Halland, har regionen valt att inte ge bidrag utifrån patientens säkerhet. Säkerheten kring att föda barn hemma har diskuterats med enligt studier är det inte farligare att föda hemma som frisk omföderska.

– Jag pratade med barnmorskorna ganska mycket om det här, men de hade med sig mycket grejer så mycket kan de göra hemma. Men framförallt tittade jag på forskningen om vad som sägs om friska kvinnor med normal graviditet, säger den halländska kvinnan.

Det är inte bara den ekonomiska delen som försvårar en hemförlossning. Det är även svårt att få barnmorskor som faktiskt vill ställa upp.

– Det finns inga barnmorskor att få tag på här i Halland. Jag fick själv leta upp barnmorskor från Skåne som ville ställa upp.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".