Gör konditormästaren och falkenbergaren Peter Halldén "Västsveriges bästa semla" 2016? Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio
1 av 2
Gör konditormästaren och falkenbergaren Peter Halldén "Västsveriges bästa semla" 2016? Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio
Semmelbullar i jässkåpet. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 2
Semmelbullar i jässkåpet. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Är han Västsveriges semmelmästare?

5:29 min

Var finns Västsveriges bästa semla? Ja, det ska Sveriges bagare och konditorer svara på i slutet av januari.


Först då vet dom vem som vann den ärofyllda titeln "Västsveriges bästa semla" 2016.

En av de som tävlar är konditormästaren Peter Halldén på Peters konditori i Falkenberg.

– Semletester förekommer ju varje år i tidningar och tv och allt möjligt, men det här är ju branschens egen tävling så jag tycker det slår lite högre. För det är ju namnkunnigt branschfolk som kommer testa de här semlorna, säger han.

Semmelsäsongen har knappt börjat, men jakten på årets succésemla är redan igång. I dagarna genomför branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer ett smaktest för att utse Västsveriges och Göteborgs bästa semla.

Testet utförs genom att anonyma representanter köper in exemplar av deltagarnas semlor. Och Peter Halldén medger att han just nu funderar på vilken av hans konditorikunder som kan vara just den anonyma testpersonen.

– Ja det kommer man ju vara naturligtvis, men samtidigt så piskar det oss lite. det gäller ju att ligga på topp varje dag för dom kan ju komma när vi minst anar det, säger han.

Semlorna kommer samma dag att smakas och bedömas av en jury av representanter från branschen.

Att gör om den klassiska semlan har på sistone blivit en sport bland konditorer. Semmelwrap, minisemla, semmelpizza, semoothie eller en lyxig semla med guld på locket är några exempel.

Variation i all ära, men Peter Halldén är helt klart för den klassiska semlan.

– Det blir ofta uppmärksammat om du hittar på något skoj kring en sån här älskad produkt, men du nämnde semmel-smoothien och där gick det nästan överstyr tycker jag. Du ska köra ner en semla i en mixer och blanda den med varm mjölk eller vad de hittar på? Nej, det där var droppen, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista