Peter Wahlbeck. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio
Peter Wahlbeck. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Peter Wahlbeck körde utan körkort

"Det är ju inte en fängelsedom han får på sig"
2:29 min

Tomas Gustafsson, kanalchef och ansvarig utgivare för Karlavagnen säger att Wahlbeck har fortsatt förtroende som programledare.

Peter Wahlbeck stoppades på kvällen den 20 december på E6 norr om Halmstad.

– Det var fel av mig och jag tar konsekvenserna av det, säger programledaren Peter Wahlbeck till P4 Halland efter att Aftonbladet uppmärksammat att han kört bil utan körkort.

Peter Wahlbeck förlorade körkortet 2012. Han fick tillbaka det men har sedan ännu en gång stoppats för fortkörning och förlorat körkortet.

Han har nu kört utan giltigt körkort, vilket han bekräftar för P4 Halland.

Wahlbeck har fått ett strafföreläggande om böter på 6500 kronor.

Tomas Gustafsson är kanalchef och ansvarig utgivare för Karlavagnen. Han förklarar vad programledaren syftar på när han säger att han ska ta konsekvenserna.

– Det fanns en uppgift i Aftonbladet att Peter inte godkänt det strafföreläggande han fick av polisen när han stoppades. Det säger Peter att det inte stämmer. Han har bara inte hunnit skicka in det. Men han kommer att acceptera och han kommer inte att bestrida det.

– Han skäms, ångrar sig och jobbar på att få tillbaka sitt kört. Han åker buss istället. Han ska inte köra bil, säger Tomas Gustafsson. 

Enligt kanalchefen måste en programledare på Sveriges Radio acceptera samhällets lagar och regler.

– Sen kan man ju vara klantig och göra dumma val, och det får väl sägas att Peter har gjort i det här fallet. Han bor på landet, han tycker att han tog en rövare. Det var ju väldigt ogenomtänkt. Men det är klart att det finns grader i helvetet, säger Tomas Gustafsson.

– Det är ju inte en fängelsedom han får på sig.

Tänker han fortsätta vara programledare?

– Han ser inte att det påverkar hans roll som programledare i Sveriges Radio. Och det gör inte jag heller. I det här läget tycker vi att han kan fortsätta vara programledare för Sveriges Radio.

Så Peter Wahlbeck sitter som programledare i Karlavagnen ikväll igen?

– Ja, ikväll är Peter Wahlbeck programledare, och än så länge ser jag inget skäl att säga upp avtalet som vi har med honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".