Mamma ammar sitt tre veckor gamla barn. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Inga partier driver frågan om hemförlossning i Halland. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Politiker: Regionen kommer inte betala hemmafödsel

1:04 min

Stockholm och Västerbottens landsting bekostar hemförlossningar idag. Men Halland kommer inte att gå den vägen.

Klicka på rubriken för att lyssna på debatt i ämnet!

– När vi ska prioritera i sjukvården så känns inte det här som ett väldigt prioriterat område. Den som vill föda hemma kan göra det, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande i driftnämnden för närsjukvården i Halland.

Men den som vill föda hemma i Halland får alltså bekosta förlossningen och sina barnmorskor själv. Något som kan kosta upp mot 20 000 kronor. Dessutom får man vända sig till barnmorskor i andra län för i Halland finns det inga barnmorskor att anlita som kan assistera vid en hemförlossning.

– Att som kvinna få välja vad du faktiskt ska vara med om vid en av de absoluta viktigaste händelserna i hela ditt liv, det är klart att människor som inte har råd att finansiera sina barnmorskor själva ska ha den möjligheten, säger en kvinna i Halland som P4 Halland pratat med och som fött sina två barn hemma och betalat för det själv.

Tidigare har Region Halland avslagit ansökan om ekonomiskt bidrag till hemförlossning med hänvisning till patientsäkerheten. Men studier visar att det inte är farligare att föda hemma än på sjukhus om du uppfyller vissa kriterier, till exempel haft en frisk graviditet.

– Med den kunskap som vi genererat nu så finns det inget som säger att det skulle vara säkrare att föda på ett sjukhus än att föda hemma. Förutsatt att det är en frisk kvinna med en frisk graviditet och att hon har närvarande barnmorskor hos sig, säger Li Thies-Lagergren, barnmorska som assisterar vid hemförlossning och som undervisar på barnmorskeprogrammet i Lund.

Vad är fördelen med att föda hemma?

– Det är väldigt bra att känna sina barnmorskor sedan innan, kvinnan kan vara trygg med vem som kommer innanför dörrarna, hon behöver inte berätta eller beskriva hur hon vill ha det utan kan fokusera på sitt födande. På sjukhuset ska man istället snabbt scanna av vem det är som kommer, vi har aldrig träffats innan, vi vet inte vad hon har för önskemål och vem hon är. Säkerheten ökar när man känner varandra.

– Det finns inget förbud mot hemförlossning. Men frågan är om Region Halland ska stå för kostnaden och för det medicinska ansvaret. Vi erbjuder ju en mycket god förlossningsvård redan. Och vi skulle få en dubbel kostnad, för vi kan ju inte dra ner på den vanliga förlossningsvården, säger Tommy Rydfeldt, (L) ordförande i driftnämnden för närsjukvården.

Region Halland talar ju mycket om valfrihet i vården. Varför kan det inte få vara valfrihet för de här ändå relativt sett få kvinnor som vill föda hemma med bidrag från regionen?

– Då är frågan vem det är valfrihet för. Ska vi gå efter Stockholms regler så är det väldigt begränsat. Det är tuffa kriterier. Det är en väldigt liten grupp som det handlar om. Ska Region Halland satsa på valfrihet som inte är för alla, utan bara för några få? säger Tommy Rydfeldt.

Som det ser ut idag handlar det om ett hundratal kvinnor i Sverige som väljer att föda hemma. Men enligt Li Thies-Landergren skulle det vara betydligt fler kvinnor som valde hemförlossning om valet fanns.

– Man skulle ju kunna tänka sig att valfriheten kan handla om mer än att föda på sjukhus eller hemma. Alla landsting och regioner borde se över vilka olika möjligheter de kan erbjuda, säger Li Thies-Lagergren, barnmorska som assisterar vid hemförlossning.

– Jag kom i kontakt med den här frågan sedan 2010. Men vad jag vet är det inget parti i Region Halland som har nappat på frågan så jag tror inte att det är en fråga som kommer bli aktuell framöver, säger regionpolitikern Tommy Rydfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista