Camilla Thåström
Camilla Thåström som genomfört en fetmaoperation. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges Radio

Halland jobbar för att erbjuda gastric bypass

1:53 min

Region Halland hoppas nu på att återigen genomföra fetmaoperationer eller gastric bypass som det också heter på regionens sjukhus. Om det går utreds just nu.

Det är en operation som leder till en kraftig viktnedgång och för många leder till ökad livskvalitet. Camilla Thåström från Halmstad gjorde en fetmaoperation för ungefär fyra år sedan. 

– Allt är mycket lättare man orkar ju mycket mer. Inget är ju jobbigt längre, bara att gå ner för trapporna och tvätta är ju inte jobbigt längre, säger Camilla Thåström.

En utredning som regionstyrelsen gjort visar att behovet av fetmaoperationer är ungefär 150 per år i Halland, en siffra som regionstyrelsen bedömt som ett lagom antal. Men för att upprätthålla kvaliteten och för att kompetensen bland personalen ska finnas kvar krävs det närmare 200 operationer om året säger experten på fetmaoperationer Jan Hedenbro docent på Lunds universitet.

– Vi vet att om man inte har en volym på ungefär 200 om året så når man inte de optimala resultaten. Det kan man se i studier som vi har gjort, ställen som inte gör så många operationer har lite sämre resultat, säger Jan Hedenbro.

Men så fort Halland har rekryterat tillräckligt med kompetens så hoppas man kunna komma igång. För Camilla Thåström som gjorde sin operation i Skåne har den lett till att hon kan leva ett mycket mer aktivt liv.

– Jag har ju aldrig varit sjuk på grund av min vikt, bara att det har varit jobbigt att gå. Men nu så har jag gått tjejmilen och går vårruset varje år, det hade jag ju aldrig orkat innan, säger Camilla Thåström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista