Hallands hamnar. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.
Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Det går bra för hamnarna i Halland

1:46 min

I hamnarna ser man tidigt vart konjunkturen är på väg. Och i Hallands hamnar har man just lämnat ett år som varit positivt.

– Varberg är Sveriges största skogshamn, och prognosen för 2016 är att det kommer växa ytterligare framför allt på sågade trävaror. Vi räknar med att slå all-time-high, säger Björn Alvengrip, VD för Hallands hamnar.

Det är hamnen i Varberg som går bäst, även om också hamnen i Halmstad lämnar ett positivt år bakom sig. Halmstad brottas fortfarande med godstapp från tidigare år.

Efter att hamnarna i Varberg och Halmstad gick samman för tre år sen har Varberg koncentrerat sig på skogsindustrin. Södras sågverk och pappersbruk på Värö liksom Deromesågen skeppar idag stora godsmängder via Varberg.

Halmstad hamn ökade förra året sina volymer med 15 procent, men gick ändå med några miljoner minus. Anledningen är de stora förluster som uppstod 2012 - 2014 när Hansson & Mörings saltanläggning brann, Stora Enso i Hyltebruk stängde två tidningspappersmaskiner och glasfabriken Pilkington i Halmstad lade ner.

Nu har Stena Recycling börjat använda hamnen i Halmstad, som i övrigt koncentrerar sin verksamhet till stål, järn och containerhantering - och Björn Alvengrip hoppas på positivt bokslut om ett år.

– Det är väl den fråga vi prioriterar mest, att se till att resultatet blir över noll under 2016.

Att Halmstad och Varbergs hamnar verkar tillsammans är, förutom den egna verksamheten, en viktig faktor för länet enligt Hallands hamnars VD.

– Hallands hamnar ska betraktas som en regional tillväxtmotor. Och med tanke på att våra kunder för närvarande investerar över fem miljarder kronor så tycker jag att vi funnit vår position i den kontexten.

Så vad säger då konjunkturbarometern Hallands hamnar om det kommande året?

– 2016 ser väldigt bra ut. 2017 tror jag också kan bli ganska bra, säger Björn Alvengrip, vd för Hallands hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista