Christian Finnes, dansk konstnär, på Teckningsmuseet i Laholm. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Christian Finnes, dansk konstnär, på Teckningsmuseet i Laholm. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Knarkkonst visas i Laholm

1:55 min

En av konstnärerna som visas på Teckningsmuseet tecknar under påverkan av LSD.

När Teckningsmuseet i Laholm öppnar utställningen "Down by the river" med tre danska konstnärer på lördagen så är det inte bara deras konst som diskuteras. Även på vilket sätt konsten kommit till är ämne för debatt. En av konstnärerna, Christian Finnes, säger nämligen att han tecknar vad han ser under ett LSD-rus.

– Det är några upplevelser jag har haft, och så har jag tänkt att jag måste undersöka dem i min konst. Jag trodde inte att det skulle bli en sådan skandal, säger Christian Finnes.

Hur ser du på den kritik som varit?

– Det tror jag handlar om att det varit en journalistisk vinkling som handlar om att här i Sverige är det här kontroversiellt som leder till debatt. Men det har inte varit min tanke med utställningen, säger Finnes.

Vad är ditt budskap med utställningen?

– Jag vill inte peka finger på något. Som konstnärer ska man undersöka verkligheten, och det använder jag annorlunda metoder för. Men jag gör inget konstigare än till exempel Julie Nord som också ingår i utställningen som utforskar den mörka sidan hos människan, säger Christian Finnes.

Utställningen är den första av fyra under den nordiska året på Teckningsmuseet och visar alltså upp konst av danska konstnärer. När Hallandsposten uppmärksammade utställningen berättade Finnes om sina metoder, och det har fått bland annat politiker i Laholm att reagera.

– När jag läste om det blev jag mycket upprörd. Blir det mycket reaktioner får vi överväga om tavlorna kan hänga kvar, säger Margareta Bengtsson (M), ordförande för kultur- och utvecklingsnämnden som Teckningsmuseet ligger under till Laholms tidning.

– Jag kan förstå kritiken, men vi som museum står inte för droger på något sätt. Däremot står vi för Christian Finnes konst, säger Jonas Heintz som är museiansvarig på Teckningsmuseet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista