Thomas Sivertsson. Foto: Maja Suslin/TT.
Thomas Sivertsson. Foto: Maja Suslin/TT.

Sivertsson: "Ville ge det en chans till"

"Jag får bara acceptera det"
6:16 min

Beskedet att handbollsförbundet ger honom sparken kom lite som en överraskning för Thomas Sivertsson.

Vad tycker du – borde Sivertsson fått en chans till? Kommentera!

– Det är många tankar i huvudet nu, om de här fem åren som jag varit med i damlandslaget. Det har varit många bra händelser, men också mycket upp och ner. Men nu tänker jag mest på vad jag vill göra framåt, säger Sivertsson.

Men om du hade fått välja själv – vad hade du gjort då?

– Givetvis dagarna efter VM var det mycket känslor, och då hade jag funderingar kring om jag verkligen ville köra vidare. Men sedan när vi hade pratat på (i tränarteamet, reds anm) under julen så kände vi att vi gjorde det bra egentligen och ville ge det en chans till. Så vi hade energi att köra vidare.

Efter VM där Sverige åkte ut efter en klar förlust mot värdlandet Danmark i åttondelsfinal blev det en hel del kritik mot laget och från spelare mot Sivertsson. 

– Ibland blir en liten period uppförstorad om man ser på hela jobbet som vi gjorde under VM, säger Sivertsson och vill lyfta fram de fem gruppspelsmatcherna och att laget lika gärna kunde ha vunnit gruppen och sluppit Danmark i åttondelen.

Sivertsson säger att folk ofta inte ser helheten. Det finns många orsaker till att resultatet inte gick den väg som många hade hoppats under VM efter att tjejerna ett år tidigare tagit landslagets andra EM-medalj någonsin i och med bronset när de besegrade Montenegro.

– Vi hade inte samma trupp som vi hade senast. Det är häftigt att höra att många tror att tränaren kan påverka så mycket under en match. Men vi ska inte ta åt oss alltför mycket av äran när det går bra och det ska heller inte behöva svida så mycket när det går mindre bra, för det är trots allt spelarna på banan som gör de avgörande momenten för att det ska gå bra eller dåligt.

Den som tar över jobbet som huvudtränare och förbundskapten tillfälligt under OS-kvalet är Helle Thomsen. Samma Thomsen som delade jobbet som förbundskapten med Sivertsson under ett år och som också var med under EM-bronset. Thomsen sade själv upp sig i somras, och berättade för Dagens nyheter att anledningen var att hon och Sivertsson hade olika tränarfilosofier och inte drog jämt. Efter det blev Sivertsson ensam huvudtränare.

– Teammässigt fungerade det jättebra även efter att Helle slutade eftersom man lyfte upp målvaktstränare och assisterande tränare i teamet, samtidigt som ett större ansvar vilade på mina axlar som ensam huvudtränare. Men jag tycker att det funkade bra under de sex VM-matcherna.

Nu tar Helle Thomsen över tillfälligt. Tyder det på att hennes ledarskap behövs i landslaget?

– Det är en fråga du ska ställa till landslagskommittén och styrelsen. Den är svår. Hade vi haft en hel trupp, hade vi vunnit gruppen, hade Polen förlorat med tre mål mot Holland istället för elva... Då hade vi inte haft den här diskussionen. När det går dåligt så tas den här typen av beslut och jag får bara acceptera det.

Vad tänker du om framtiden, vad ska du satsa på nu?

– Jag har ju jobbet på Sannarpsgymnasiet där jag har hand om handbollseleverna och där trivs jag fantastiskt bra. Och våra barn fyller 15 och 18 år och det känns skönt att kunna få extra mycket tid med dem, och jag tränar dessutom båda deras lag. Sedan vet man aldrig vad som dyker upp.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".