Sandra och Susanne Fors bredvid ingång till den helt urbrända vinden. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 6
Sandra och Susanne Fors bredvid ingång till den helt utbrända vinden. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Utbrunnen vind.
2 av 6
Utbrunnen vind.
Utbrunnen vind.
3 av 6
Utbrunnen vind.
Sandra och Susanne Fors bredvid en utbränd husvagn. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
4 av 6
Sandra och Susanne Fors bredvid en utbränd husvagn. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Branden spreds från husvagnen till taket.
5 av 6
Branden spreds från husvagnen till taket.
Räddningstjänsten tog upp ett hål i innertaket så att släckvattnet från övervåningen skulle rinna ut.
6 av 6
Räddningstjänsten tog upp ett hål i innertaket så att släckvattnet från övervåningen skulle rinna ut.

Deras hus brann - nu söker de akut boende

2:18 min

Vintermånaderna är den tid på året då flest bränder i bostäder inträffar i Sverige. En familj som drabbades nyligen är Susanne Fors, dottern Sandra Fors och Susannes två andra barn på Kapelliden vid Löftaskog utanför Frillesås.

Det var tisdagen 19 januari som Susanne Fors fick ett samtal från en väninna som undrade om hon behövde hjälp.

– Nää, jag behöver ingen hjälp. "Men det brinner ju hos dig." Jag är inte hemma, så då slänger jag mig ju i bilen och åker ner, säger Susanne Fors.

Vartenda hårstrå på hennes kropp reste sig rakt upp inför synen som mötte henne när hon kom fram till familjens villa:

– Min husvagn är borta mer eller mindre. Det brinner i huset och min hund står i fönstret och skäller. Så jag springer ju bara in och släpper ut henne och upp på andra våningen och räddar katten. Det var det första jag tänkte på, säger hon.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sker drygt två av fem bränder i bostäder mellan december och mars månad. Soteldar i skorstenen är den främsta orsaken till ökningen under vintermånaderna, och i december ökar antalet ljusbränder jämfört med resten av året.

Orsaken till branden i familjen Fors villa är oklar, men den startade i en husvagn och spred sig till villan upp till vinden, som nu är totalt utbränd. Brandröken och vatten från släckningsarbetet har gjort huset helt obeboeligt.

– Dom säger att vi kan bo här igen till jul, men det tror vi inte på, säger Susanne Fors.

Och Susannes dotter Sandra Fors känner fortfarande att det som hänt är overkligt.

– Det går inte att smälta. Det är sånt som händer andra. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, det är sjukt alltihopa, säger Sandra Fors.

Familjen bor nu i två mycket små och enkla stugor på tomten. Den ena utan rinnande vatten, den andra utan spis och båda utan tillgång till tvättmöjligheter. Familjen har ätit ute ända sedan branden, vilket är onyttigt och ohållbart ekonomiskt.

Man söker nu med ljus och lykta efter ett nytt boende i Kungsbacka eller Varbergs kommun. Bland annat har man efterfrågat hjälp med boende på facebook.

– Det är inte hållbart att bo så här, säger hon. Vi har inget internet, spisen fungerar inte, vi kan inte tvätta kläderna. Vi kan inte bo så här. Vi behöver någonstans där vi kan bo tills vi åtminstone hittar något bättre, säger Sandra Fors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista