Ola Fischers son Hugo går numera i förskola på Slottsjordsskolan i Halmstad. Foto: Elin Logara/SR
Ola Fischers son Hugo går numera i förskola på Slottsjordsskolan i Halmstad. Foto: Elin Logara/SR

Liten ljusning i förskolekrisens Halmstad

1:51 min

I december flaggade Halmstads kommun för att 200 barn skulle kunna bli utan förskoleplats till våren. Men den ledande skolpolitikern tonar nu ner allvaret i situationen något. Hittills har nämligen alla barn fått plats i tid.


För att få in fler barn i förskolan har kommunen flyttat ett antal femåringar till Slottsjordsskolan i Halmstad - ett halvår innan de ska börja i förskoleklass.

Ola Fischer är pappa till ett av barnen.

– Först vart vi nog ganska upprörda, framför allt när vi har en ganska försiktig pojk. De är ju ganska stora och de förstår ju mycket väl när de skulle ha börjat skolan egentligen och att det skulle ha varit efter sommarlovet, så vi blev ju ganska irriterade att det kom så snabbt inpå, säger han.

I månadsskiftet mellan oktober och november fick föräldrarna till fem barn på Aleskogens förskola information om flytten till Slottsjordsskolan. Då var det bara några veckor kvar till jul.

Nu, när Ola Fischers son Hugo har gått någon vecka på skolan, är familjen ändå nöjd med bytet av lokaler.

– Det positiva, som vi ser det, är att flytten redan är av och att sommarlovet, som komma skall, att han redan är inkörd i den skolan som han ska börja på, säger Ola Fischer.

Flytten av förskolebarnen, ett tjugotal totalt, till Slottsjordsskolan gjordes för att frigöra platser i förskolan. Det råder ju stor platsbrist i kommunen, framför allt i Halmstads centrum.

I december stod det klart att flera förskoleavdelningar, som skulle öppna i januari, blivit försenade och det fanns en risk för att kommunen inte skulle kunna erbjuda alla familjer en förskoleplats i tid.

Enligt miljöpartisten Tove Bergman, som är ordförande för barn- och ungdomsnämnden, ser det lite ljusare ut nu. Det beror på att Soldalens äldreboende blir tillfällig förskola i februari och förhoppningen är att ett par paviljonger kan öppnas under de närmaste månaderna.

– Om vi får igång alla de tillfälliga platser, som är planerade under våren, så ser det just nu ut som att vi faktiskt kommer att kunna erbjuda alla plats. Men man kommer ju inte få plats precis i närområdet där man bor, utan man kommer att bli erbjuden plats lite längre bort, säger Tove Bergman.

Ett antal föräldrar har redan fått erbjudande om och tackat nej till plats i Simlångsdalen, som ligger 1,5 mil från Halmstad.

Tycker du att kommunen har uppfyllt sitt åtagande om man gör så att man erbjuder plats på en annan ort?

– När det gäller just det här fallet med att bo inne i stan - jag vet inte om man bodde på Vallås eller i Snöstorp - och få erbjudande om Simlångsdalen, så är det ju på gränsen i alla fall, enligt min uppfattning. Men vad jag vet så är det i enstaka fall som det har blivit så här, säger Tove Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista