Gärningsmannen ska ha haft reflexväst på sig och utgett sig för att vara elektriker eller reparatör. Bilden är arrangerad. Foto: Sveriges Radio.
Gärningsmannen ska ha haft reflexväst på sig och utgett sig för att vara elektriker eller reparatör. Bilden är arrangerad. Foto: Sveriges Radio.

Polisen om stölder mot äldre: Fega brott

"Utger sig för att vara elektriker eller reparatör"
0:47 min

En ny typ av åldringsbrott har drabbat Halland. En eller flera personer går runt med reflexväst och lurar äldre att deras el eller vatten behöver fixas.

Enligt polisen ska det ha skett sju brott under januari. Gärningsmannen har valt ut mindre samhällen i Laholms, Hylte och Halmstads kommuner för sina brott. 

Så här beskriver polisområdeschefen i Halland Mats Palmgren gärningsmannen.

– Möjligtvis är det en och samma individ. Han bär en reflexväst och utger sig för att vara elektriker eller reparatör, och tar sig under de förespeglingarna in hos äldre människor, där han sen stjäl av dem.

Enligt polisen så ska gärningsmannen ha gått runt i bostäderna och med ficklampa eller tittat på vägguttagen. Han ska sedan krävt betalning för det han gjort och summan ska varit några hundralappar.

Gärningsmannen har i en del fall velat ha offrets bankkort, han har då stoppat det i en dosa som han hade med sig.

Mats Palmgren efterlyser även tips till polisen.

– Han beskrivs som en ganska lång man som möjligtvis har skägg. Har man något att hjälpa oss med så ber jag att man ringer till polisen, för det här är ju väldigt fega brott, säger polisområdeschefen i Halland Mats Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".