Äldre par håller varann i handen.
Foto: Jessica Gow/ TT
Publiknätverket

Katarina tar ut äldre på promenad och fika

3:01 min

I lördags var det premiär för stolta promenerare i Halmstad - ett initiativ för att ta ut boende på ålderdomshem på promenad och fika. 

Det började i Örebro men nu har Katarina Heimdahl från Harplinge dragit igång det även i Halmstad. 

– Jag såg en annons för det någon gång i december och kände att detta var något som var för bra och enkelt för att jag skulle kunna strunta i det, berättar Katarina. 

Sagt och gjort. Hon skapade en facebookgrupp för att hitta fler intresserade och började kontakta ålderdomshem i närheten. 

– Sofiebergs äldreboende på Kärleken blev det jag satsade på. Det är många härifrån Harplinge som bor där så det kändes helt rätt. 

I lördags var det dags för den första promenaden med de gamla. Fem stycken dök upp och de tog ut några av de gamla på promenad. 

– Detta är något som alla kan följa med på. Jag tog med mig mina barn och min hund. Jag gick med en 96-årig man som hade rullator så vi fick ta en egen liten tur då han inte kunde hålla samma tempo som de andra. Det var en underbar stund att få ta del av hans liv och berättelser, jag blev så varm i hjärtat, berättar Katarina Heimdal. 

Efter promenaden fikade de med de gamla och reaktionen var enbart positiv. 

– Vi förstod att de tyckte detta var väldigt roligt och trevligt. Personalen har ju inte tid med sådant här och det känns så bra att kunna göra något sådant här, säger Katarina. 

Nu är hon igång med fortsatta planeringen - och välkomnar fler att hänga med. 

– Min plan är att vi ska fortsätta ta ut de gamla varje lördag. Min dröm är ju givetvis att vi blir så många att vi kan fortsätta med fler äldreboenden så att fler får komma ut, avslutar Katarina Heimdahl. 

Vill du hjälpa Katarina? Här hittar du gruppen på Facebook!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista