Mattias Wintviks barn, Alma och Noah, har fått förskoleplats i de paviljonger som öppnas snart i Falkenberg. Foto:Elin Logara/Sveriges Radio
Mattias Wintviks barn, Alma och Noah, har fått förskoleplats i de paviljonger som öppnas snart i Falkenberg. Foto:Elin Logara/Sveriges Radio

Paviljonger ska lösa förskolebrist i Falkenberg

"Jag tycker att de borde kunna planera bättre"
1:42 min

Falkenberg har, liksom flera andra halländska kommuner, mycket trångt i förskolan just nu. Enligt kommunen beror platsbristen på försenade lokaler, men snart ska nya avdelningar öppna.


En pappa som påverkas av det här är Mattias Wintvik. I december fick han och hans sambo beskedet att det var fullt i kommunens förskolor, men att de kunde få plats för sina tvillingar, Alma och Noah, i en ny förskolepaviljong. En lösning som Mattias inte är helt nöjd med.

– Jag tycker att de borde kunna planera bättre. Det måste finnas statistik på hur många barn som föds, så de borde fått plats tycker man ju. Men det är ju bra att de löser problemet, säger han.

Mattias Wintviks tvillingar ska börja förskolan ungefär två veckor efter det datum som familjen hade önskat. Det blir alltså ingen stor försening, men något som ändå krävde lite fix och trix med Mattias arbetsgivare.

Och paret vill helst inte ha kvar sina barn på paviljongförskolan en längre tid.

– Nej, vi står kvar i kön, som förstahandsvalet, och hoppas att det blir ledigt till hösten. Annars får de vara kvar tills de börjar skolan, för då har de ändå kommit in i det så då vill vi inte rycka upp dem och börja på nytt, säger Mattias Wintvik.

De nya förskolepaviljongerna, med sju avdelningar, ska öppna under de närmaste veckorna i Stafsinge och på Kristineslätt i Falkenberg. De ska ha plats för ungefär 130 barn.

Enligt Elisabet Nord, verksamhetschef för förskolan i kommunen, så kommer alla som står i kön i Falkenbergs tätort att få ett erbjudande om plats. Men kommunen jobbar fortfarande på lösningar för barn som står i kö i Ätran och i Ullared.

Dessutom har många nyanlända familjer inte satt sina barn i förskolekön än, och det kommer att göra platssituationen tuff även framöver. Kanske redan under våren, enligt Elisabet Nord.

Och även om alla ska få ett erbjudande om plats nu i vår, så är det inte säkert att de kan tacka ja. Mattias Wintvik har bekanta som bor och jobbar på annan ort och som har fått erbjudande om plats i de nya paviljongerna i Falkenberg.

– De får åka in till stan och lämna barnen och åka tillbaka till samma ort igen. De har ju tackat nej, för det funkar ju inte rent logistikmässigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".