Foto: Maria Rickardsson/Sveriges Radio.
Foto: Maria Rickardsson/Sveriges Radio.

VVS-elever vill rädda yrkesprogram

"Hål i huvudet att lägga ner utbildningar som ger arbete"
2:13 min

Säkert jobb och bra lön. Dennis Josse och William Eliasson som själva går på VVS-programmet på Kattegattgymnasiet i Halmstad vill slå ett slag för sin egen utbildning.


Bakgrunden är att man på Kattegattgymnasiet förslår att man ska lägga ner flera yrkesprogram eftersom det saknas pengar. Man har också haft ett minskat antal sökande från år till år.

Ett dåligt förslag tycker de båda eleverna.

– Jag läser det för att det finns väldigt bra möjligheter att få jobb, säger Dennis.

– Enligt mig är utbildningen helt underbar. Det känns som jag kommit hem. Det är en superbra linje. Det finns mycket jobb. Varför ska man lägga ner den, säger William.

I eftermiddag var de båda eleverna i P4 Hallands studio och diskuterade de nedläggningshotade programmen med Charlotte Schéele, regionchef på Svenskt Näringsliv och Mikaela Waltersson, gruppledare för Moderaterna.

Charlotte Schéele säger att man är orolig för att yrkesprogrammen ska läggas ner.

– Arbetsgivarna skriker efter den här kompetensen och man går direkt ut i arbetslivet. Det är svårare att ta upp ett program som är nedlagt.

Hon tror att kunskapen om det ofta saknas hos föräldrar och yrkesvägledare.

Mikaela Waltersson, gruppledare för moderaterna säger att förslaget ännu inte är politiskt behandlat.

– Vi måste vara rädda om en utbildning som leder direkt till jobb.

Jag har full respekt för att budgeten måste gå ihop. Jag kan inte uttala mig i detalj om hur man ska hantera den här frågan, men för mig känns det hål i huvudet lägga ner utbildningar som leder till arbete

- Det är viktigt att lyfta fram förebilder och också öka kunskapen hos studierådgivare, säger Charlotte Scheele på Svenskt Näringsliv.

Dennis Josse tycker att man ska göra en ordentlig satsning på gymnasiemässorna för att locka ungdomar till de här utbildningarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".