foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Ambulanspersonal har inga reglerade matraster

"Det finns inget avtal"
3:34 min

Ambulanspersonal inom Region Halland har inget avtal gällande matraster och jobbar fler timmar i veckan än övrig vårdpersonal.

I går försökte Vårdförbundet få igenom ett avtal kring måltidsuppehåll men utan att komma överens med arbetsgivaren, Region Halland.

– Jag lämnade arbetsgivaren utan att vi kom till skott att teckna ett kollektivavtal gällande måltidsuppehåll, säger Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbundet i Halland.

I dag går personalen alltså och äter trots att det inte finns några reglerade matuppehåll. Det gör att de mitt i maten kan bli utlarmade på uppdrag.

– De ska ju kunna ställa bilen och ta rast, säger Camilla Tellström.

Nu har Vårdförbundet gett Region Halland tre månader att ge alla som jobbar inom ambulansen rätt att gå på rast annars bryter de arbetstidslagen.

För ett år sedan kom det till förbundets vetskap att det fanns de som inte sökte arbete inom ambulansen och de som sade upp sig för att de inte kunde äta. Det fanns inga förutsättningar för att kunna utföra ett bra arbete, ansåg man.

– Då mötte vi upp arbetsgivaren för att se vilket avtal vi hade och se om vi kunde reglera det men då uppdagades att det inte fanns något avtal, säger Camilla Tellström.

Samtidigt uppdagades också att personalen inom ambulansen jobbar fler timmar i veckan än övrig vårdpersonal. De som jobbar mer än 20 procent natt har en arbetstid på 34 timmar i veckan men ambulanspersonal jobbar 36,3 timmar i veckan trots att de jobbar minst 20 procent natt.

– Vi har sett att det här är ett bekymmer, det finns inget avtal. Vi vill teckna ett avtal arbetsgivaren möter inte upp våra krav och det tycker jag är extremt tråkigt.

– Kan man bedriva en säker ambulanssjukvård i Halland utan att ha ett måltidsuppehåll kopplat till det? Det tycker jag att politikerna kan svara på, säger Camilla Tellström.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".