Ambulanssjuksköterskan Bengt Werner. Foto: Privat.
Ambulanssjuksköterskan Bengt Werner. Foto: Privat.

"Gynnar ingen att vi inte äter"

Ambulanspersonal: Inte vår hälsa och inte patienten heller
2:30 min

När matpauser inte är reglerade i avtal så drabbas alla, det säger ambulanssjuksköterskan Bengt Werner.

– Man börjar sju på morgonen och får inte möjlighet att äta förrän tre på eftermiddagen. Det gynnar ingen, inte vår arbetsmiljö, inte vår hälsa och inte patienten heller. Det är betydligt bättre att träffa nån som har ätit och är lugn efter lunch. Då gör man oftast ett bättre arbete, säger Bengt Werner.

Som det fungerar nu får ambulanspersonalen äta när det passar och de inte har utryckningar. Men så fort det kommer ett larm måste de avbryta måltiden och ge sig iväg – oavsett om det är akut eller inte.

– Självfallet ska vi ha patienten i fokus och åka på akuta uppdrag när de kommer. Men nu måste vi åka på allt. Om vi tar Kungsbacka som exempel så är en tur oftast tio mil lång och det tar två timmar innan uppdraget är avslutat, och då kommer det ett nytt. Då är det svårt att hinna äta. 

Påverkar det dig privat det här med att äta under stressade förhållanden?

– När du sätter dig vid matbordet stoppar du i dig maten väldigt snabbt. Tänker man sig inte för när man är på kalas så har man stoppat i sig allt innan de andra ens börjat. Och det är inte så hälsosamt eller socialt.

Yrket som ambulanssjuksköterska har förändrats en hel del över tid, tycker Bengt Werner. Belastningen på de anställda har ökat.

– Det blir ju en underliggande stress.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".