Almgården i Getinge är ett äldreboede som riskerar nedläggning. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Almgården i Getinge är ett äldreboede som riskerar nedläggning. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Politiker vill fortfarande lägga ner äldreboenden

Hemgården i Eldsberga, Almgården i Getinge och Patrikshill i Halmstad kommer att läggas ner om politikerna i hemvårdsnämden får som de vill.

Efter att hemvårdsnämnden fick bakläxa på sitt förslag till fullmäktige om att lägga ner de tre äldreboendena i höstas så har de tittat på saken igen och kommit fram till samma sak - de tycker inte att boendena är ändamålsenliga och därför ska de avvecklas.

– Vi vidhåller vårt beslut om avveckling. Vi kan inte ha så här dåliga boenden där det inte finns duschar så det räcker till och där arbetsmiljön för personalen är så dålig. Vi har 60 sjukdagar per anställd och år, säger Ann-Charlotte Mankell (M), ordförande för hemvårdsnämnden.

Bland annat har det gjorts en ny utredning om arbetsmiljön på Hemgården, och förutom att den visade samma brister som var kända sedan tidigare, så dök det upp nya brister. Tre personer som bor på Hemgården måste flyttas akut.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i hemvårdsnämnden röstade mot förslaget, men den borgerliga majoriteten var för. Men det är kommunfullmäktige som har sista ordet i frågan, och det återstår att se om de går på hemvårdsnämndens linje.

– Jag tycker att man borde kunna lägga partipolitiken åt sidan när det är en sån här fråga. Vi kan inte ha de här usla boendena kvar, säger Mankell.

Den 29 mars ska fullmäktige ta beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista