Informationsmöte på Presseskolan
1 av 3
Informationsmöte på Presseskolan. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio
Christer Vecchi
2 av 3
Christer Vecchi. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio
Ove Ring
3 av 3
Ove Ring Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio

Upprörd stämning på möte om asylboende

2:56 min

Ett asylboende för ensamkommande flyktingbarn ska öppna på Onsala herrgård utanför Kungsbacka. Ett 30-tal ungdomar ska bo på boendet och på måndag flyttar de in.

Under torsdagkvällen hölls ett informationsmöte för dem som bor i närheten. Det var en tidvis hätsk stämning på mötet och många heta känslor som ventilerades.

En som var där var Christer Vecchi och han är orolig över hur det kommer bli med tryggheten.

– Det är ett ont måste, har vi tagit in dem i Sverige så måste vi ta hand om dem. Men jag tycker inte kommunen har gjort det som behövs för att vi som bor i närheten ska vara trygga. Kommunen borde kanske ha haft ett uppstartskit eller vakter så att vi som bor i närheten kunde känna oss trygga i början, säger Christer Vecchi.

Ove Ring som också var på samma möte blev upprörd över många andra deltagares inställning.

– Det som har gjort mig lite bekymrad och ledsen det är att bara ett av alla inlägg i kväll har handlat om vad vi kan göra för flyktingarna. Alla andra inlägg handlade om vad vi ska stå ut med och vilka problem kommer vi att få i Kungsbacka. Det framfördes också enligt mig i en väldigt aggressiv ton, säger Ove Ring.

Själv har Ove engagerat flyktingar i den tennisförening som han är med i. Och det är just föreningslivet och skolan som ska bli en brygga mellan flyktingungdomarna och de boende, enligt Ulrika Landegren kommunalråd från Liberalerna i Kungsbacka kommun.

Men några av ungdomarna som kommer flytta in på boendet har redan bott i Kungsbacka ett tag.

– 14 stycken går redan på Kapareskolan och tio går på gymnasieskolor så där träffas de ju till vardags. Sen träffas man ju i idrottsrörelsen, så det kommer nog komma Onsalabarn till boendet och ungdomar som bor på boendet kommer hem till familjer i Onsala och fikar och umgås som tonåringar gör, säger Ulrika Landergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista