Bakverk, paj, chokladbollar, fika, café, servering
1 av 2
Arkivbild. Mycket ska bakas på tävlingen, kanske lite kakor med. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio.
Peter Halldén. Foto: Henrik Martinell
2 av 2
Konditormästaren Peter Halldén. Foto: Henrik Martinell /Sveriges Radio

Kommer Sveriges juniorbagare hålla måttet?

"Man är alltid rädd för Sverige"
1:54 min

Just nu är det svenska juniorbagarlandslaget nere i Weinheim i Tyskland för att tävla i de europeiska mästerskapen för unga bagare.

Ingen utav de tävlande är från Halland, däremot är en av domarna Hallänning.

Konditormästaren Peter Halldén från Falkenberg sitter i EM-juryn och är en av de fem som ska bedöma bakverken.

– Det är två tävlande från varje land och man tävlar dels enskilt och del i lag. Och sen är det en juryrepresentant från varje land

Du både företräder Sverige och så ska du bedöma dem, sitter man inte på två stolar då?

– Man får inte bedöma sitt eget land och man har ingen röst på sitt eget land.

Även fast han inte får bedöma Sverige har Peter Halldén högförväntningar på årets tävlande för Sverige. De tre senaste åren har Sverige nämligen hamnat på pallplats.

– De här två tjejerna, Amanda och Amanda, de har tränat i snart ett års tid inför detta. Det är ett visst antal produkter som ska göras med vissa vikter och storlekar. Fyllningar och recept tar man själv fram.

Vad är det ni bedömer?

– Det mesta är ju smak och utseende men vi måste givetvis går runt och titta så att man använder rätt ingredienser och inte fuskar, säger Peter Halldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".