Man i soffa. Foto: TT
1 av 2
Unga som behandlas med antidepressiva läkemedel kan få biverkningar. Foto: TT
Danuta Wasserman. Foto: Annika Östman/SR
2 av 2
Danuta Wasserman, professor i psykiatri och förebyggande självmordsarbete vid Karolinska institutet. Foto: Annika Östman/SR

Antidepressiva medel kan öka självmordstankar hos unga

1:54 min

Antidepressiva läkemedel leder till en dubblerad risk för unga att bli aggressiva och få självmordstankar, jämfört med vuxna. Det visar en genomgång av flera studier som danska forskare har gjort.

Den danska studien har gått igenom 70 europeiska studier, som tittat på flera olika typer av antidepressiva medel.

Resultatet ligger i linje med vad tidigare studier kring unga har visat, konstaterar Danuta Wasserman, professor i psykiatri vid Karolinska institutet.

– Antidepressiva läkemedel är mycket bra, men de kan också ha biverkningar i form av aggressivitet, impulsivitet och till och med självmordsförsök. Det är oerhört viktigt att barn och unga människor är under uppsikt av specialister när de behandlas, och att behandlingen kompletteras med psykologiska metoder, säger Danuta Wasserman. 

Bland de cirka 2000 barn, ungdomar och unga vuxna som deltog visar forskarnas genomgång att de unga hade en dubblerad risk för självmordstankar och aggressivitet när de fick antidepressiva medel. Detta jämfört med hur de vuxna reagerade på samma tabletter.

– Det beror på hjärnans utveckling. Vi vet inte säkert, men den unga hjärnan reagerar på ett annat sätt än den vuxna hjärnan, säger Danuta Wasserman.

Andra studier visar att antidepressiva medel kan hjälpa personer från att låta bli att begå självmord, men på individnivå kan det vara svårare att dra korrekta slutsatser, konstaterar Danuta Wasserman.

Hon önskar att en studie och analys gjordes av myndigheter i Sverige för att få kunskap om vilken behandling som verkligen fungerar bra för unga.

– För att inte enbart titta på omständigheter kring självmord, utan också på deras behandling och inte minst farmakologisk behandling och förmodligen brist på psykologisk behandling. Det skulle hjälpa oss att satsa på ett mer målinriktat sätt, säger Danuta Wasserman.

Referens: Tarang Sharma et al "Suicidality and aggression during antidepressant treatment: systematic review and meta-analyses based on clinical study reports. BMJ 27 Jan 2016,doi: 10.1136/bmj.i65)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista