Mats Eriksson (m) regionstyrelsens ordförande
Mats Eriksson (m) regionstyrelsens ordförande Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges Radio

Region Halland inleder unikt sjukhussamarbete

3:29 min

Region Halland inleder ett samarbete med Brigham and Women's hospital, ett av USAs högst rankade sjukhus. Målet med samarbetet är att den halländska sjukvården ska utvecklas och fortsätta vara bland de bästa i Sverige.

- Halland är ju en av Sveriges bästa hälso- och sjukvårdsregioner idag, och målet är att vi ska vara det i morgon också, och de kommande åren, säger Mats Eriksson (M), som är ordförande i regionstyrelsen.

För hallänningarna innebär detta samarbete att sjukvården kommer bli mer effektiv. Dessutom, menar Mats Eriksson, är det viktigt att sjukvården är "nära."

För en person som besöker ett halländskt sjukhus en eller två gånger om året skulle detta kunna innebära en stor förändring.

- Det skulle kunna innebära att denna personen inte behöver besöka sjukhuset en eller två gånger om året. Vi skulle kunna rigga vår sjukvård så att man kunde få sjukvårdsbehovet tillgodosett någon annanstans, kanske hemma. Man kanske inte alltid behöver ses fysiskt, man kan utnyttja tekniken bättre och använda till exempel Skype för att minska onödiga resor, säger Mats Eriksson.

Projektet beräknas kosta 15 miljoner det första året, och förhoppningen från Region Hallands sida är att pengarna ska bidra till att man ska kunna sänka kostnaderna framöver, men fortfarande kunna erbjuda samma kvalitet för patienterna.

- Detta kommer bli väldigt spännande och det är min förhoppning att halländsk sjukvård ska fortsätta ligga i topp även de kommande åren, säger Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista