Foto: Sveriges Radio
1 av 4
Anna Isaksson och Emma Börjesson är projektledare för satsningen. Foto: Sveriges Radio
Brandlås. Foto: Love Broms
2 av 4
Brandlås. Foto: Love Broms
Skyddstopp. Foto och design: Maja Gunn
3 av 4
Skyddstopp. Foto och design: Maja Gunn
Ny variant på omklädningsrum med duschbås
4 av 4
Ny variant på omklädningsrum med duschbås

Design för jämställd räddningstjänst

5:34 min

Brandlås, smarta brandvarnare och nya typer av omklädningsrum. Det är några designkoncept som forskare vid Högskolan i Halmstad och KTH har tagit fram för en mer jämställd räddningstjänst. 


Projektet är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad, KTH, brandförsvaret i Södertörn, Hälsoteknikcentrum Halland och Textilhögskolan i Borås. Med normkritiskt designade objekt vill teamet visa på nya sätt att tänka, till exempel bortom fysisk styrka.

– Vi tog oss bland annat an arbetssituationen kring att bryta upp en dörr. Kan man göra det på ett annat sätt? Vi tog fram ett koncept som vi kallar för brandlås. Det kommunicerar med brandvarnaren, så vid vissa gränsvärden av rök, värme eller gas går låset upp. Räddningspersonal kan enkelt komma in och personer inne i lägenheten kan enkelt komma ut, säger Emma Börjesson, en av projektledarna.

Brandlåset är inte tänkt för dörrar med brevinkast där det skulle kunna förenkla inbrott, poängterar Emma Börjesson. Syftet är att visa att räddningstiden skulle kunna minska, oberoende av brandmannens fysik. Det blir också mindre materiell förstörelse och dessutom har själva brandvarnaren en smart snooze-funktion. Urplockade batterier är nämligen främsta orsaken till att brandvarnare inte fungerar.

– När brandvarnaren går igång trillar det ner en liten kedja. De kan man dra i om det är ett falsklarm. Står man och rostar bröd kan man alltså dra i kedjan så pausar larmet. Så kan man ta bort skälet till varför larmet går, eller vänta om man bara gör något kortvarigt, säger Emma Börjesson.

Teamet tog även fram design på en skyddstopp för både män och kvinnor. Omklädningsrummen som i dag är separerade blev ett gemensamt återhämtningsrum. Där finns bland annat duschkuber utan insyn men de har öppet i tak så alla kan prata med varandra. I dag missar kvinnorna en stor del av gemenskapen och viktig återhämtning i de informella diskussioner som sker efter en insats, säger Anna Isaksson, som också varit projektledare.

Designkoncepten finns bara som prototyper än, eftersom de gjordes för att vara diskussionsunderlag i jämställdhetsarbetet. Men responsen har varit god och förhoppningen är att kunna förverkliga i alla fall någon av idéerna. För dom har potential, säger Emma Börjesson.

– Det är också en viktig poäng, att det normkritiska perspektivet inte bara handlar om att kritisera. Det är ett sätt att hitta nya lösningar.

Hälsoteknikcentrum Halland är ett samarbete mellan Region Halland, de halländska kommunerna, Högskolan i Halmstad och Europeiska regionala utvecklingsfonden. I projektet ingick även Karin Ehrnberger, KTH, Camilla Andersson, KTH och Maja Gunn, Textilhögskolan i Borås.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista