Mikael Borslöv som driver måleributiken Inspiratören och Halmstad Färghus tycker det är viktigt att plåt- och måleriutbildningarna stannar kvar.
Mikael Borslöv som driver måleributiken Inspiratören och halmstad Färghus tycker det är viktigt att plåt- och måleriutbildningarna stannar kvar. Foto: Sara Öster/Sveriges Radio

Måleribranschen stöttar yrkesutbildning

1:29 min

Nu stöttar plåt- och måleribranschen nedläggningshotade yrkesutbildningar på Kattegattgymnasiet i Halmstad. Butiker har haft namninsamlingslistor där man kan skriva under och visa sin protest emot att utbildningarna ska läggas ned.


Det har tidigare diskuterats i lokala medier om att vissa yrkesutbildningar kan tvingas lägga ned, bland annat på grund av att det är så få sökande. En som tycker det är viktigt att utbildningarna finns kvar är Mikael Borslöv som driver måleributiken Inspiratören och Halmstad Färghus.

– Vi vill att yrkesmåleriet ska leva vidare med skolade elever som blir duktiga hantverkare i framtiden, försvinner skolan här kommer vi inte ha några utbildade målare, säger Mikael Borslöv.

Om plåt - och måleriinriktningarna tvingas läggas ned skulle det betyda att det inte kommer finnas några lokala yrkesutbildade personer kvar inom branschen i framtiden. Vilket Mikael Borslöv ser som ett stort problem.

– Målerierna här skriker efter utbildade målare och det är inte lätt att få tag på dem, och det är väl så många gånger att storstäderna lockar mer än en mindre stad.

Vad skulle det bli för konsekvenser om utbildningen läggs ner?

Risken är ju att vi får lite mer fuskmålare, folk som kallar sig målare som inte är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista