Karin Enemar
1 av 2
Karin Enemar håller koll på fågelbordet. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio
Karin Enemar
2 av 2
Karin Enemar. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio

Fågelräkningen är i full gång

2:11 min

Denna helgen får den som vill räkna sina fåglar vid fågelbordet och skicka in till Sveriges ornitologiska förening. Karin Enemar i Frennarp i Halmstad håller koll på vilka fåglar som har varit vid fågelbordet.

– Talgoxe, grönfink, ringduva, kaja, pilfink, skata, tamduva, en sex sju arter. Det är inte mycket för att vara en sån här fågelbordsräkning, säger Karin Enemar.

Varför tror du att det är lite sämre idag?

– Det har ju varit dåligt länge, men igår och idag har det varit väldigt lite nästan skandallite. Men det har inte varit så mycket fågel över huvud taget i januari. Vi har jämfört med några granner och det är en nedåtgående trend på antalet arter. Tittar vi totalt denna vinter så har vi kanske haft upp mot 20 arter, säger Karin Enemar.

Vilken är den ovanligaste fågeln som kommit?

– Vi hade en väldigt sen sädesärla i tidig november. Sen för ett par år sedan så började trädkryparen komma. Det var ju väldigt ovanligt då, men på något sätt så har det blivit vanligare, säger Karin Enemar.

Vi pratade förut om att det var en rovfågel som flög förbi, håller de koll på matningen?

– Det är ju en klassiker att sparvhökarna kommer, ibland så har vi ju haft den sittande i trädet och tycker att det här är ett bra ställe. Vi har en tuja här och när det blåste det året så satt den där och kurade, säger Karin Enemar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista