Landsbygd. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Ny EU-fond ska finansiera mindre lokala projekt

1:06 min

Nu drar ytterligare en fond med EU-pengar igång i Halland. I Lokalt Ledd Utveckling, som fonden heter, ska lokala initiativ och småskaliga projekt kunna söka pengar. 66 miljoner kronor finns det att söka från och med nu.

Fonden är ett sätt att nå ut med EU-medel till fler lokala projekt och utvecklingsgrupper.

Pengarna plockas ihop från andra fonder. Det är lite pengar från Havs- och fiskerifonden, från socialfonden och regionalfonden men den stora potten kommer från landsbygdsfonden.

– Det unika med det här är sättet man fattar beslut och projektens utformning som ska utgå från lokala initiativ och lokal samverkan, säger Ulrika Rylin från Tvååker som är ordförande i den halländska föreningen som ska föredela pengar till olika projekt här.

De som kan söka pengar ur fonden är till exempel föreningar, myndigheter, företag och stiftelser. Egentligen alla sammanslutningar men inte privatpersoner.

– Det är en möjlighet för föreningar som annars inte hade sökt till europeiska regionala utvecklingsfonden med en budget på kanske 4-5 miljoner. Här kan man söka till samma fond men med en mindre budget och en småskaligare idé, säger Ulrika Rylin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista