Malin Bellman och Jon Liinason
1 av 2
Malin Bellman och Jon Liinason, projektledare Varberg calling for peace. Foto: Daniel G
Hanna Hedström
2 av 2
Hanna Hedström. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges radio

Fredsåret i Varberg sammanfattas

1:17 min

Projektet Varberg Calling for Peace summeras nu med en vernissage på konsthallen i Hamnmagasinet.  

Parollen för utställningen är passa bollen vidare. Det illustreras med 100 gula badbollar där besökarna skriver saker som makthavare och föreningar kan ta till sig för att fortsätta fredsarbetet. En som valde att skriva på en boll var Hanna Hedström.

– Jag pratade med min dotter om vad vi tyckte och det var att man ska leka tillsammans sade hon. Det tycker jag är att både barn och vuxna ska träffas mer från olika kulturer för att fred och ett bättre samhälle ska föras vidare, säger Hanna Hedström.

Förutom bollarna så finns det bilder på vad som hänt under året med Varberg Calling for Peace, som Varbergs fotoklubb har tagit. Och det finns också texter på väggarna som beskriver vad som har hänt under året och personer som har varit engagerade i projektet.

Jon Liinason som har varit en av två projektledare säger att det viktigaste under hela året med projektet har varit att skapa möten mellan människor.

– Det har varit fantastiskt att se hur ett format för möten har engagerat den här staden och vilken enorm puls det finns för möten. Det finns också en lust till samarbete mellan näringsliv, ideella faktorer, kommunen, människor på stan och turister. Det har blivit en modell tror vi, en Varbergsmodell. För att citera Alexandra Pascalidou, "Varberg kommer att vara ett Almedalen för fred", säger Jon Liinasson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista