Mobilkamera. Foto: Claudio Bresciani/TT
Arkivfoto: Claudio Bresciani/TT

Flyktingkritiker filmade Onsala herrgård

0:56 min

I dag blir Onsala herrgård boende för ensamkommande barn. Inför öppnandet har ägarna fått påhälsning av en aktionsgrupp som har velat stoppa boendet.

Det har inte kommit in någon anmälan till polisen, men däremot berättar kommissarie Lars Liffner att polisen känt till att ägarna till herrgården känt oro och haft någon form av bevakning.

En aktionsgrupp som inte vill ha flyktingboenden i Kungsbacka kommun har publicerat filmklipp från Onsala herrgård på sin Facebooksida och på Youtube.

Dessutom skriver gruppen att de har delat ut 2200 flygblad i Onsala.

Det var i söndags som Martin Wirén, som representerar ägarna, såg män i 20-årsåldern filma på området.

– De filmade, tog och gick fram och tillbaka på piren. Sen när jag marknadsförde mig själv och gick ut på balkongen och filmade dem, då tyckte de att det kändes väldigt obekvämt märkte jag, säger Martin Wirén som representerar ägarna till Onsala herrgård.

Vad hände då?

– Nej, då började de titta ner och gå lite fortare för att komma därifrån.

Hur var din känsla efter det?

– Det är klart att det känns obekvämt. Det är klart att det gör. Det här är ett privat område, men ändå är det ett offentligt område för konferens och hotell. Tänk dig själv om någon filmar ditt hus, och du undrar varför de gör det. Det känns väl alltid obehagligt, berättar Marin Wirén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista