Camilla Schulz tycker inte att det är rätt att använda regnbågsfärgerna. Foto: Jonna Burén / Sveriges radio
Camilla Schulz tycker inte att det är rätt att använda regnbågsfärgerna. Foto: Jonna Burén / Sveriges radio

Queer-festival får kritik för att inte vara tillräckligt queer

2:12 min

Kungsbacka kommuns festival Queer up som börjar på onsdagen, får nu kritik för att de säger att det är en festival för mänskliga rättigheter och inte en renodlad HBTQ-festival.

Det osynliggör homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner säger Camilla Schulz som har reagerat på festivalen. 

– Jag som HBTQ-person känner mig otroligt osynliggjord i detta. Jag tycker att man använder regnbågsflaggan för något som det inte riktigt står för och det känns fruktansvärt, säger Camilla Schulz. 

Det är Kungsbacka kommun som arrangerar festivalen som startar på onsdagen och som håller på fram till lördag. Under veckan kommer det bland annat att vara föreläsningar om normer, ljusmanifestation och konserter.

En tredjedel av punkterna har HBTQ-fokus enligt arrangörerna, men festivalen handlar alltså om mänkliga rättigheter i stort, i inbjudningar och på nätet för festivalen står det: Välkommen till Queer up 2016 - Kungsbackas festival för mänskliga rättigheter

– Det är jättebra att man behåller de queera punkterna, men då skulle jag nog uppskatta om man tog en lite mindre Queer up-festival och gjorde en stor festival för mänskliga rättigheter. 

Men det är ändå föreläsningar om normer till exempel. Kan inte alla gå under mänskliga rättigheter?

– Jo, om vi alla vore människor i samhället vore det fantastiskt, men eftersom HBTQ-personer inte ses som lika än i samhället och inte har riktigt samma rättigheter som alla andra, eller samma företräde i samhället så behöver den gruppen uppmärksamhet.

Det är Ulrika Glingborn som är fritidsassistent på kommunen som är ansvarig för festivalen som nu alltså handlar om mänskliga rättigheter. 

– Vi har ju valt att bredda festivalen men vi har ju fortfarande kvar ett HBTQ-fokus. Så jag anser inte att vi har släppt det alls utan valt att bredda det och om något är ju HBTQ-frågor en del av mänskliga rättigheter, säger Ulrika Glingborn som är ansvarig för festivalen och fritidsassistent i Kungsbacka. 

Orsaken till breddningen är att de tyckte att det fanns andra människor som också kände sig exkluderade och ville ha med dom också. Hon säger att flera HBTQ-personer som varit inblandade inte har tyckt att det har varit ett problem.

Men då är det några som ni pratat med, det är ju till för alla i Kungsbacka. Alla kanske inte tolkar det på samma sätt, utan kanske känner sig osynliggjorda när det inte är en ren HBTQ-festival?

– Det är ju jättetråkigt, det motverkar hela syftet vi har med festivalen. Vi vill inte exkludera eller osynliggöra någon utan snarare inkludera någon. Det är jättetråkigt att det har blivit så här, det tar ju vi med oss till nästa år, säger Ulrika Glingborn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista