Flygplan på Getteröns flygfält i Varberg. Foto: Magnus Hagström/SR Halland
Getteröns flygplats, Varberg, i samband med Wheels and Wings, juli 2010. Foto: Magnus Hagström/SR Halland

Flygklubb föreslår flytt av Getteröns flygplats

1:23 min

Varbergs flygklubb vill flytta Varbergs flygplats, som funnits på Getterön sedan 1938, till ett nytt område.

Flygplatsens framtid har debatterats under flera år och nu uppvaktar flygklubben Varbergs kommun och vill att man ser över möjligheterna att - som man säger - omlokalisera flygplatsen.

Ordförande i flygklubben är Tommy Carlsson.

– Egentligen vill vi ju inte flytta den, men flygplatsen ligger ju numera väldigt centralt i Varberg. När den anlades för snart 80 år sedan så låg den ju på landsbygden. Kommunen växer och det gör det svårare och svårare att ha en flygplats som ligger så centralt, säger han.

Varbergs flygklubb önskar i en skrivelse till Varbergs kommun en dialog med kommunledningen angående Varbergs flygplats framtid. Klubben vill att kommunen gör en förutsättningslös utredning där några av frågeställningarna är: Är en omlokalisering av Varbergs flygplats önskvärd i ett kommunperspektiv? Finns behov och intresse från näringslivet om för en sådan flygplats?

Andra frågor handlar om placeringen av en sådan flygplats samt drift, underhåll och finansiering av densamma.

En utredning som kommunen gjorde hösten 2014 visade, enligt flygklubben, på en stor samhällsnytta med Varbergs flygplats-

– Det här gäller ju att behålla och utöka den kapaciteten som vi redan har. Det är ju samhällsnyttan för kommunen det gäller också. Det är det som är den stora grejen för Varbergs kommun att man har en sådan här flygplats tillgänglig någonstans, säger Tommy Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista