Jan Jörnmark på Lerkils fotbollsplan - en symbolisk plats för Kungsbackas tillväxt. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
1 av 2
Jan Jörnmark på Lerkils fotbollsplan - en symbolisk plats för Kungsbackas tillväxt. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Kungsmässan - symbol för en stadigt växande stad. Foto: Per Söderhjelm/Sveriges Radio
2 av 2
Kungsmässan - symbol för en stadigt växande stad. Foto: Per Söderhjelm/Sveriges Radio

Kungsbacka skattekraftvinnare när göteborgarna flyttade

2:21 min

Kungsbacka är vinnare, mycket tack vara kommunens politiker på 70-talet, och Göteborg förlorare när det gäller medelinkomsttagarnas skattepengar. Det säger Jan Jörnmark, ekonomhistoriker i samband med en studie av Göteborgs utveckling under 1900-talet.

Parallellt med nergången för Göteborg, med varv och andra industrier som försvann och en utarmning av stadskärnan, går Kungsbacka kommuns utveckling i motsatt riktning.

– 1956 kan egnahems-hus få samma statliga lån som flerfamiljshus. Då styr man i Kungsbacka sin bostadskvot till att bygga villor mycket mer än i Göteborg. Det gör att det blir mer attraktivt för en Göteborgsk arbetar- eller medelklass att flytta, och får Kungsbacka att växa, säger Jan Jörnmark.

När Älvsborgsbron 1966 och väg 158 ner mot Onsala gjorde att restiden till exempel Volvo inte blev längre än från den nya, stora stadsdelen Hjällbo, ja då blev valet lätt för många att flytta neråt först till Onsala, och senare till övriga Kungsbacka.

Viktigt, enligt Jan Jörnmark, är också att när Göteborg på 1970-talet drog öronen åt sig och begärde att utflyttningsmål som Lerum, Partille, Kungälv skulle bromsa nybyggnationen av hus - så gjorde alla det utom Kungsbacka där politikerna lät byggandet ligga kvar, över kvoten som Göteborg ansåg skulle gälla, och kommunen fortsatte att växa snabbt.

– Om de halländska politikerna utvärderar ordentligt vilka fördelar man har, kan de också idag hålla emot övriga Göteborgsregionen. Och det är nödvändigt att man i Kungsbacka - och idag också Varberg - inte automatiskt går in i samarbeten bara för att andra säger åt dem att göra det, menar Jan Jörnmark.

Hör ett längre reportage om hans studie i Carlsson & co under onsdagen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista